Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό;

Της Μαρίας Ελευθερίου στο vantagemag

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια άρνηση του παιδιού που ξεκινά άλλοτε από το σπίτι και άλλοτε στο κατώφλι του παιδικού σταθμού; Άραγε η λύση είναι να μένουμε κι εμείς μαζί του τις πρώτες μέρες στον σταθμό; Πέντε μόνο συμβουλές για τους γονείς για εύκολη προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό.

Μην αγνοείτε το παιδί. Όταν αυτό κλαίει, ουρλιάζει χτυπιέται ή απλά διαμαρτύρεται και λέει «δεν θέλω να πάω» Απλά γονατίστε, αγκαλιάστε το παιδί μέχρι που να ηρεμήσει για να μπορέσει να σας ακούσει. Εξηγείστε του ότι θα πάτε για ψώνια, μετά στο σπίτι για να μαγειρέψετε το φαγητό του μεσημεριού και έπειτα θα επιστρέψετε να το πάρετε, να φάτε παρέα. Μπορείτε να του πείτε πως θα τον περιμένει και μια έκπληξη στο σπίτι. Μην ξεχνάτε όμως ποτέ αυτά που υπόσχεστε στα παιδιά. Δεν τα ξεχνάνε ποτέ.

Αφήστε το στην πόρτα του σχολείου με ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα « να περάσεις μια όμορφη μέρα». Μην δείξετε το άγχος σας στο παιδί. Στην ουσία η δική σας στάση απέναντι στο σχολείο θα επηρεάσει σημαντικά την αντίληψη που θα σχηματίσει το παιδί για το σχολείο του, αλλά και τη προσαρμογή του σε αυτό. Είναι σημαντικό να είστε θετικοί, αισιόδοξοι καθησυχαστικοί και σταθεροί. Ποτέ μην πάρετε το παιδί και να επιστρέψετε σπίτι.

Να είστε σύντομοι με το παιδί στο κατώφλι του παιδικού σταθμού. Όσο αργείτε είναι πιο δύσκολο τόσο για εσάς όσο και για το παιδί. Όσο το παιδί γνωρίζει πως θα φύγετε, θα κλαίει μέχρι την στιγμή που εσείς θα αναχωρήσετε. Είναι καλύτερα να κάνετε μια γρήγορη αναχώρηση για να κλάψει λιγότερο.

Λίγες μέρες πριν, μιλήστε του για το πως είναι στον παιδικό σταθμό ή επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί σας. Διαβάστε του παραμύθια για παιδιά τα οποία απεικονίζουν την καθημερινότητα στον παιδικό σταθμό. Μιλήστε του για την δασκάλα και πέστε του πως ο,τι χρειαστεί αυτή θα είναι δίπλα του.

Τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού.Ευκολότερα θα προσαρμοστεί ένα παιδί που πηγαίνει νωρίς το πρωί στον σταθμό όπως όλα τα παιδιά και που φεύγει την ίδια ώρα με τα άλλα παιδιά (τελειώνοντας δηλαδή το πρόγραμμα του σχολείου). Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα αισθανθεί μέρος της ομάδας του σχολείου και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ομαλής προσαρμογής του στον παιδικό σταθμό.

Εμπιστευτείτε τους παιδαγωγούς. Μην κάνετε το έργο τους δυσκολότερο. Η προσαρμογή των παιδιών στον παιδικό σταθμό δεν παίρνει περισσότερο από μια εβδομάδα.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, έτσι ώστε να προσαρμοστείτε κι εσείς οι γονείς σε αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού σας.

«Καλη νέα σχολική χρονιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου