Οι παιδικοί τραυματισμοί σε γενικές γραμμές είναι απλοί και ανώδυνοι. Σπάνια χρειάζεται άμεση παρέμβαση και μεταφορά σε νοσοκομείο.
α) Τραυματισμοί κεφαλής - τραχήλου
Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναπνοή. Ελέγχουμε τη στοματική κοιλότητα για ξένο σώμα ή οτιδήποτε αποφράσει την αναπνευστική οδό. Με τα χέρια μας άμεσα αφαιρούμε οτιδήποτε αποφράσει τον αεραγωγό, δηλαδή οτιδήποτε ξένο υπάρχει μέσα στην στοματική κοιλότητα και εμποδίζει την αναπνοή. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν πρέπει να μας εντυπωσιάσουν ή τρομάξουν βαθιά τραύματα που αιμορραγούν ή πονούν, γιατί πρώτα πρέπει να ασχοληθούμε με την αναπνοή του παιδιού.
Σε μεγάλα ποσοστά οι κακώσεις κεφαλής συνοδεύονται από κακώσεις τραχήλου, οι οποίες δεν είναι ορατές με την πρώτη εκτίμηση. Επομένως, δεν πρέπει να κινητοποιούμε ή μεταφέρουμε το παιδί από το σημείο του ατυχήματος αν πρώτα δεν ακινητοποιηθεί ο αυχένας από ειδικό (ιατρό ή διασώστες ΕΚΑΒ). Στα τραύματα που αιμορραγούν, ασκούμε απλή πίεση με ό,τι έχουμε πρόχειρο (γάζες, πετσέτες, ρούχα κ.λπ.).
Ελέγχουμε και παρατηρούμε το επίπεδο συνείδησης του παιδιού. Συμπτώματα όπως υπνηλία/διέγερση, έμετοι θέτουν υπόνοια για εγκεφαλική βλάβη και χρήζουν άμεση παραπομπή σε νοσοκομείο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εγκεφαλική βλάβη είναι μια κατάσταση δυναμική που εξελίσσεται διαρκώς. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε από την αρχική καλή εικόνα του παιδιού, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε για τουλάχιστον 24 ώρες. Το παιδί τρώει ελαφρά, δε βλέπει τηλεόραση, δεν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, το αφήνουμε να κοιμηθεί, αλλά το ξυπνάμε κάθε δυο ώρες για να ελέγξουμε το επίπεδο συνείδησης.
β)Τραυματισμοί θώρακα κοιλίας
Πρώτη προτεραιότητα και εδώ, είναι η αναπνοή. Σε περιπτώσεις ακόμα και ήπιας δύσπνοιας, ακόμα και χωρίς πόνο ή εμφανή κάκωση θώρακα, μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο. Σε ανοιχτά τραύματα που αιμορραγούν, ασκούμε πίεση και καλούμε βοήθεια. Επί υποψίας κλειστής κακώσεως κοιλίας (όπως π.χ. από τιμόνι ποδηλάτου) με ή χωρίς εμφανή εξωτερικά σημεία (εκδορές, εκχυμώσεις, άλγος), μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο για έλεγχο.
γ) Τραυματισμοί άκρων
Σε ανοιχτά τραύματα που αιμορραγούν, ασκούμε πίεση και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Επί υποψία κατάγματος, προσπαθούμε να ακινητοποιήσουμε το άκρο με ό,τι διαθέτουμε (ξύλο, πλαστικοί σωλήνες, κοντάρια κ.λπ.) και μεταφέρουμε το παιδί σε νοσοκομείο. ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι απότομες κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τη βλάβη. Εάν υπάρχει ξένο σώμα, δεν πρέπει να δοκιμάσουμε να το βγάλουμε μόνοι μας με αυτοσχέδια εργαλεία (βελόνες, μαχαίρια), γιατί μπορεί να προκληθεί πολλαπλάσια βλάβη.
δ) Δήγματα εντόμων - ερπετών
Εάν υπάρχει γνωστή αλλεργία, άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Δήγματα ερπετών χρήζουν επίσης άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομείο. Πλύσεις του σημείου με άφθονη ποσότητα νερού. Όχι ίσχαιμο περίδεση. Εφαρμογή τοπικά αντιισταμινικής-αντιβιωτικής αλοιφής.
Παρακολούθηση του τραύματος και εάν παρουσιάσει σημεία φλεγμονής (ερυθρότητα, οίδημα, άλγος), απευθυνόμαστε σε ιατρό.
Πηγή: εμπρόςnet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου