Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Παραμύθι κόντρα σε στερεότυπα

Η πριγκίπισσα «ξύπνησε» αλλά πέρασαν πέντε αιώνες στο μεταξύ. Κι αυτήν τη φορά πρέπει να βρει και να σώσει κι αυτήν με τη σειρά της τον πρίγκιπά της, προκειμένου να βρουν την αγάπη...

Το ευαίσθητο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου «Η κοιμωμένη ξύπνησε» ανεβάζουν το «Θέατρο Νέου Κόσμου» και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αυτό το καλοκαίρι. Από σήμερα έως την Παρασκευή, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Κήπου, συμμετέχοντας στις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου».

Πρόκειται για μια ιστορία που λειτουργεί σε δύο επίπεδα, όπως εξήγησε ο ηθοποιός Σταύρος Σβήγκος στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου. Αποτελεί μία ξεκάθαρη αφήγηση με περιπέτεια και χιούμορ που γίνεται εύκολα αντιληπτή από τα παιδιά, ενώ στο βάθος κρύβονται αμέτρητοι συμβολισμοί, για την καταπίεση που πολλές φορές άθελά τους οι γονείς επιβάλλουν στα παιδιά τους, για τις κοινωνικές επιταγές που στραγγαλίζουν την ατομική ελευθερία.

«Να συναντιόμαστε»

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο πόσο φαίνεται να απολαμβάνουν την παράσταση και οι ίδιοι οι γονείς, εξηγώντας παράλληλα: «Χαιρόμαστε που το έργο απευθύνεται σε κάθε ηλικία, όχι μόνο και μόνο επειδή θέλουμε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, αλλά επειδή έχει τη σημασία του να συναντιόμαστε μικρότεροι και μεγαλύτεροι. Χαίρομαι πολύ γι' αυτήν την παράσταση, η οποία είναι μια δουλειά υψηλού γούστου, που δεν έχει καμία σχέση με παιδικές παραστάσεις – αρπαχτές».

Υπόθεση

Σημαντική θέση στο παραμύθι έχει ο έρωτας, με την αθώα του, φυσική μορφή, αυτή που συναντά κανείς από τα μικρά παιδιά χρόνια, αν και συχνά αργότερα την ξεχνούμε. Στο πρώτο σκέλος του παραμυθιού βλέπουμε το παλάτι, το τρελό βασιλικό ζευγάρι, το χαριτωμένα ανταγωνιστικό δίδυμο νεράιδων που από γκάφα ρίχνουν την κατάρα τους στη νεογέννητη πριγκίπισσα, τον αστείο τελετάρχη. Αφού η πριγκίπισσα τρυπηθεί, όταν αποφασίζει να φορέσει ένα απαγορευμένο φουστάνι, και πέσει για ύπνο μεταφερόμαστε σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη. Ο ρομαντικός πρίγκιπας ξυπνά την πριγκίπισσα αλλά χάνεται κι ο ίδιος μέσα στο δαίδαλο των κοινωνικών απαιτήσεων. Η μητέρα της πριγκίπισσας είναι μία μόνη μητέρα που διεκδικεί και αυτήν τον έρωτα, ενώ η προγκίπισσα είναι αυτή ποτρέπει να βρει τη δύναμη, αν αναζητήσει και να κερδίσει την αγάπη...

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κλερ Μπρέισγουελ, η μουσική του Σπύρου Γραμμένου, η επιμέλεια κίνησης της Ξένιας Θεμελή. Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί Αμαλία Αρσένη, Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστος Πίτσας, Σταύρος Σβήγκος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Ορέστης Τζιόβας, Φωτεινή Τιμοθέου. Παραστάσεις θα δοθούν την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15.

ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου