Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Διαβάσαμε στο 13ο τεύχος της Σχεδίας και μας άρεσε...

Η Σχεδία έχει κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα μοιράζουν στο κέντρο της πόλης (κυρίως) ένα πραγματικά αξιόλογο περιοδικό που μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο των εκπαιδευτικών. Πολλά από τα άρθρα του που θίγουν φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στα πλαίσια διαφόρων μαθημάτων, και κυρίως στη Γλώσσα, για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου. 

Από το 13ο τεύχος ξεχωρίσαμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Αλεφάντη σχετικά με την ελληνική υπηκοότητα παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς («Όπως σε ριάλιτι» σελ.6). Διαβάσαμε τις «εξομολογήσεις ενός γελοίου» του Γιώργου Μπαζίνα (σελ 16-18) όπου ένας φανταστικός πολιτικός παραδέχεται πόσο γελοίος είναι και περιγράφει πώς έφτασε να γίνει βουλευτής ενώ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα κείμενο που στηλιτεύει με χιούμορ την έλλειψη αξιοκρατίας και τα κακώς κείμενα της πολιτικής σκηνής. Παράλληλα, είδαμε πώς ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα «υπερπολύτιμο κοινωνικό εργαλείο» διιαβάζοντας για την Εθνική Αστέγων στο Ποδόσφαιρο («Ποδόσφαιρο για μια καλύτερη ζωή», σελ 30-35) και μάθαμε για τους «Αναλώσιμους της Φουκουσίμα», τους ανειδίκευτους εργάτες που για ένα μεροκάματο της εξαθλίωσης προσπαθούν να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενέργειας, θυσιάζοντας – χωρίς να το ξέρουν και να το έχουν επιλέξει- τη ζωή τους για το κέρδος κάποιων άλλων. 

Κείμενα υψηλού επιπέδου από άποψη ιδεών, σύνταξης και λεξιλογίου που μπορούν ωστόσο να διαβαστούν άνετα από παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια προσπάθεια που αξίζει να στηρίξουμε για πολλούς λόγους. 

Εσείς ακόμα να αγοράσετε το περιοδικό;

(Η «Σχεδία» είναι ένα περιοδικό δρόμου και δεν πωλείται σε περίπτερα ή άλλα σημεία διανομής Τύπου. Πωλείται αποκλειστικά στο δρόμο από διαπιστευμένους πωλητές που φορούν κόκκινο γιλέκο με τον τίτλο του περιοδικού. Πρόκειται για αστέγους, ανέργους ή ανθρώπους με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Από κάθε περιοδικό που πουλούν 3 ευρώ, παίρνουν οι ίδιοι το 50%, δηλαδή 1,50 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν αξιοπρεπώς ένα εισόδημα για να μπορούν να ζήσουν. Τα άτομα αυτά δεν επαιτούν, αλλά εργάζονται. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα www.shedia.gr ).

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου