Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Βοηθήστε το μικρό σας να ξεπεράσει τους γιορτινούς φόβους και αποφύγετε τα ξεσπάσματα

Τα Χριστούγεννα δεν είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων; Το σπίτι σας είναι πιο ζεστό, χρωματιστό και γιορτινό, το επισκέπτεται κόσμος, ετοιμάζετε λαχταριστά γλυκά και γευστικά φαγητά για το γιορτινό τραπέζι και γενικότερα είστε όλοι χαρούμενοι… ή σχεδόν όλοι. Γιατί μπορεί να σας φαίνεται παράξενο -πώς είναι δυνατόν ένα νήπιο να μην αντέχει τα Χριστούγεννα;- αλλά κάποια παιδάκια μοιάζουν να έχουν «αλλεργία» στην εν λόγω γιορτή.

Όχι, δεν φταίνε οι καλικάντζαροι, ούτε ο Αϊ-Βασίλης, ούτε τα ξωτικά. Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει κάνει άνω κάτω τις καθημερινές του συνήθειες αλλά και ότι το γιορτινό σκηνικό, οι προετοιμασίες και ο κόσμος που μπαινοβγαίνει στο σπίτι του, του δημιουργούν παραπάνω πίεση από αυτή που μπορεί να αντέξει. Αντί να ακυρώσετε ό,τι έχετε οργανώσει, δείτε πώς θα διορθώσετε την παρανόηση για το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και πώς θα αποφύγετε τα ξεσπάσματα, δημόσια ή μη, καταπολεμώντας τους γιορτινούς του φόβους! 

Ο …τρομακτικός Άγιος Βασίλης. Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να είναι μια οικεία φιγούρα για το μικρό σας μέσα από τις σελίδες των παραμυθιών με την άσπρη του γενειάδα και την κόκκινη κάπα αλλά όταν τον βλέπει από κοντά ή κάθεται στα γόνατά του για να βγάλει φωτογραφία (π.χ. σε ένα πολυκατάστημα), η μαγεία του παραμυθιού χάνεται και δεν παύει να είναι ένας ξένος, ντυμένος απλά με αστεία ρούχα.

Πώς να βοηθήσετε; Θυμηθείτε καταρχάς ότι τα νήπια προτιμούν το προβλέψιμο από τις εκπλήξεις. Αν πρόκειται να βρεθείτε, συνεπώς, στον ίδιο χώρο με τον Άγιο Βασίλη, περιγράψτε του από πριν τι ρούχα θα φοράει αλλά και ποια είναι η διαδικασία για να βγάλει φωτογραφίες μαζί του. Αν θέλει να τον πλησιάσει αλλά τελευταία στιγμή δεν νιώσει άνετα, μιλήστε εσείς στον Άγιο Βασίλη κρατώντας το χέρι του μικρού σας για να δείξετε πόσο χαλαροί είστε. Αν θέλει να βγάλει φωτογραφία μαζί του προσέχετε να μην απομακρυνθείτε, ειδικά αν στο χώρο έχει πολύ κόσμο και ζητήστε από το φωτογράφο να επιταχύνει τη διαδικασία. Φυσικά αν το μικρό σας θέλει να κρατήσει ζωντανή την εικόνα του Άγιου Βασίλη μόνο μέσα από τα παραμύθια δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πιέζετε να βγάλει φωτογραφία μαζί του!

Οι τρομακτικοί «άγνωστοι» συγγενείς. Το μικρό σας θα χαρεί να δει τους κοντινούς σας φίλους και συγγενείς αλλά τι γίνεται με όλους εκείνους που πρέπει να γνωρίσει για πρώτη φορά; Λογικό να μην διασκεδάζει και πολύ σε μια συνάθροιση ενηλίκων, όπου βρίσκεται περιτριγυρισμένο από διάφορα άγνωστα πρόσωπα, τα οποία σκύβουν στο ύψος του μόνο για να του τσιμπήσουν τα μάγουλα.

Πώς να βοηθήσετε; Πριν το πάρτι ή το ρεβεγιόν φροντίστε να έχετε κάνει μια πρώτη γνωριμία με τους συγγενείς σας και το μικρό σας, συγκεντρώνοντας φωτογραφίες σε ένα άλμπουμ. Περιγράψτε του το χαρακτηριστικό γνώρισμα του καθένα αλλά και κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο που πιθανόν να έχει. Εμπλουτίστε την περιγραφή με ιστορίες από τα παλιά. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, μείνετε κοντά του μέχρι να νιώσει άνετα. Προτείνετε να παίξει με άλλα παιδάκια ή ζητήστε από ένα άλλο ενήλικα να ασχοληθεί για λίγο μαζί του. Ωστόσο μην το πιέζετε. 

Τα τρομακτικά παιχνίδια. Ξετυλίγει το περιτύλιγμα ενός καινούργιου παιχνιδιού και αντί να χαίρεται για το νέο απόκτημα ξεσπάει σε κλάματα. Τι συμβαίνει; Πιθανόν να μην του αρέσει το παιχνίδι, ειδικά αν έχει πολλούς ήχους, πολλά φωτάκια κ.λπ. ή αν είναι από πριν σε υπερδιέγερση λόγω του κόσμου και της μουσικής, η θέα του δώρου πιθανόν να λειτουργήσει ως το αποκορύφωμα για ξέσπασμα.

Πώς να βοηθήσετε; Επιλέξτε δώρα σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας, ανάλογα με το αν του αρέσουν τα θορυβώδη ή πιο ήρεμα παιχνίδια και μην του δώσετε παραπάνω από τρία παιχνίδια τη φορά. Για ένα πολύ μικρό παιδί ακόμα και το σκίσιμο του περιτυλίγματος μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικό από το ίδιο το παιχνίδι. Αν ένα παιχνίδι φαίνεται να τρομάζει το μικρό σας, δώστε του ένα δικό του που του είναι οικείο ή απλά αφήστε το να διασκεδάσει με το κουτί. 

Άσχημος ύπνος. Αν πρόκειται να διανυκτερεύσετε σε σπίτια φίλων ή συγγενών τις ημέρες των γιορτών, το άγνωστο δωμάτιο που θα αναγκαστεί να κοιμηθεί το μικρό σας πιθανόν να του προκαλέσει ένταση και ξεσπάσματα.

Πώς να βοηθήσετε; Μεταφέρετε λίγη από την ατμόσφαιρα και τις μυρωδιές του σπιτιού σας. Το αγαπημένο του παιχνίδι ή την κουβερτούλα του, το μαξιλάρι του και τις πιτζάμες που δεν αποχωρίζεται ,το φωτάκι που έχει αναμμένο το βράδυ στο δωμάτιό του και το μουσικό κουτί που το νανουρίζει. Επειδή ενδέχεται να ξυπνήσει τη νύχτα αρκετές φορές αν δεν βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον, τοποθετήστε ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας για το ακούσετε σε περίπτωση που κοιμάστε σε άλλο δωμάτιο.

Πηγή: HappyParenting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου