Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

7.000 βιβλία σε 250 σχολεία

Θα σας τρόμαζε ένα σχολείο με άγρια θηρία; Με φίδια και τέρατα; Με εξωγήινους, μάγισσες, πειρατές και δράκους; Εμάς θα μας τρόμαζε ένα σχολείο χωρίς βιβλία». Αυτό το μότο, σε μια μεγάλη αφίσα, είναι το πρώτο που προσέχω μπαίνοντας στο Μουσείο Μπενάκη.

Το δεύτερο είναι η μεγάλη ουρά που έχουν σχηματίσει δάσκαλοι από όλη την Αττική περιμένοντας να παραλάβουν την μπλε τσάντα με τα 30 ολοκαίνουργια βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα, για μαθητές 5-12 ετών, που συγκεντρώθηκαν για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης Bookwave. Ο σκοπός; Να συγκεντρωθούν βιβλία σε άριστη κατάσταση για να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Η Ελένη Γερουλάνου, η Αναστασία Κάλου, η Ξένια Παπασταύρου και το Library4all -μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία προσηλωμένη στη διά βίου μάθηση και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό- ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο και το έφεραν και φέτος εις πέρας. «Σε περιόδους δύσκολες, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στη γνώση και κυρίως στην πρόσβαση σε αυτήν. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν σχολεία χωρίς πετρέλαιο και παιδιά που στερούνται τα βασικά, αλλά πρέπει να βλέπουμε μακρύτερα από την οικονομική κρίση. Το βιβλίο δεν είναι αγαθό πολυτελείας», λένε.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του Ιντερνετ και των κοινωνικών δικτύων, απευθύνθηκαν σε εταιρείες, ιδιώτες, ιδιωτικά σχολεία, εκδοτικούς οίκους, ώστε ο αριθμός των βιβλίων να ξεπεράσει τον περσινό (6.000). Τα κατάφεραν. Οι τόμοι μοιράστηκαν σε 186 σχολεία της Αττικής και 58 της περιφέρειας (αιτήματα κατέφτασαν από Μυτιλήνη, Ξάνθη, Σκιάθο, Πέλλα, Καρλόβασι, Νάουσα, Βόλο, Τύρναβο, Ληξούρι, Ικαρία, Λάρισα, Σέρρες, Καπανδρίτι κ.α.) και βρίσκονται στη διάθεση των μαθητών.

Ρίχνω μια ματιά στο βιβλίο εντυπώσεων. Εμπνευσμένοι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με ελάχιστα μέσα αποκαλούν τη γνώση «μοναδικό όπλο στον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα που μας κυκλώνει». Ανεργοι γονείς, που ανησυχούν μήπως η ψηφιακή εποχή και τα λιγοστά τους έσοδα επηρεάσουν την πρόοδο των παιδιών, τους ευχαριστούν για τα «δωρεάν, πολύχρωμα, μοσχομύριστα βιβλία». Οσο για τους μαθητές; «Βιβλία διαβάζω, τον κόσμο αλλάζω», αντιγράφω από κάποιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου