Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Το 90% των παιδιών στην πορνεία είναι αγόρια

Σοκάρει η αποκάλυψη το προέδρου της MKO Praksis, Τζανέτου Αντύπα, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο παιδιά, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, τα οποία μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS. Ο κύριος Τζανέτος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όπως ανέφερε στο news.gr, τα δύο αυτά παιδιά εντόπισαν οι άνθρωποι της Praksis, και προέρχονται από τρίτες χώρες.

"Τα παιδιά αυτά εκτίθενται σε χώρους όπου συχνάζουν άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες"

Μιλώντας για το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων αγοριών ο κύριος Αντύπας εξηγεί: "Τα παιδιά αυτά εκτίθενται σε χώρους όπου συχνάζουν άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ονομάζονται cruising points. Όλη αυτή η συναλλαγή έχει ως απώτερο στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση, όπου αν τη μεταφράσουμε σε χρηματικές μονάδες ευτελίζεται σε πολύ χαμηλά ποσά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ασυνόδευτα ανήλίκα δεν έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν υπάρξει ομολογίες ακόμα και για αμοιβή δύο ή και πέντε ευρώ, ενώ υπάρχει κάποιος ο οποίος τα πατρονάρει".

Πιάτσες στο Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως την Αγίας Άννης

"Υπάρχουν ανοιχτοί χώροι όπως το Ζάππειο ή το Πεδίο του Άρεως. Στοχευμένα σημεία. Επίσης 'πιάτσα' στήνεται και στην Αγίας Άννης", συμπληρώνει.

Στο ερώτημα εάν όλα αυτά τα περιστατικά είναι σε γνώση της αστυνομίας απαντάει: "Φαντάζομαι πως είναι. Μάλιστα το Πεδίο του Άρεως είναι σεσημασμένη πιάτσα, καθώς έχουν συμβεί επιθέσεις πάνω στη διάρκεια ανάλογων 'συναλλαγών' με τραυματισμούς και ληστείες. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η αστυνομία περιπολεί στο συγκεκριμένο πάρκο", λέει ο πρόεδρος της Praksis.

Aναφερόμενος στη δράση της ΜΚΟ, εξηγεί όλα τα βήματα, τα οποία γίνονται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Τα βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου

"Όταν τα εντοπίζουμε προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε, φιλοξενώντας τα σε ξενώνες στην Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και σε ένα κέντρο υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν την Πάτρα ως το πέρασμα για να διοχετεύσουν τα παιδιά στην Ευρώπη. "Αφού συνεργαστούμε με φορείς της πολιτείςας, μέλημά μας είναι να ενταχθούν σε ξενώνες φιλοξενείας ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίες ανήκουν σε ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενες από το κράτος. Έτσι, ξεκινάει μία ιστορία αξιολόγησης του ενδιαφέροντος του παιδιού. Συγκεκριμένα το ρωτάμε, πού θέλει να καταλήξει. Ακολουθεί η αξιολόγηση βέλτιστου ενδιαφέροντος του παιδιού. Αν δηλαδή εκείνο το έχει σκάσει από τη χώρα του, επειδή ο γονέας βρίσκεται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εντοπίζουμε αρχικά τον πατέρα ή τη μητέρα μέσω ενός πανευρωπαϊκού δικτύου. Στη συνέχεια του ζητάμε να πάει σε αντίστοιχη ΜΚΟ στη χώρα όπου βρίσκονται οι γονείς. Ακολουθεί συνομιλία μέσω SKYPE με τον φερόμενο ως πατέρα ή μητέρα - γιατί μπορεί να είναι κάποιος διακινητής - και προχωράμε σε διπλό DNA test. Τόσο στον γονέα όσο και στο παιδί αντίστοιχα. Ταυτοποιούμε, και αν βγει θετικό το τεστ, στέλνουμε το παιδί να βρει τους γονείς στη χώρα που βρίσκονται. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται οικογενειακή συνένωση με την άδεια της ΕΕ. Αν πάλι διαπιστώσουμε ότι έχει κλαπεί, το έχουν παραπλανήσει ή του έχουν πλασάρει το 'δυτικό όνειρο', αν βρίσκεται στη χώρα προέλευσης ο γονέας, τον εντοπίζουμε σε συνδυασμό με το διεθνή οργανισμό μετανάστευσης και το επιστρέφουμε στην πατρίδα του".

"Στην περίπτωση κατά την οποία οι γονείς έχουν διώξει τα παιδιά ή προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και ενδεχομένως έχουν πεθάνει, τα φιλοξενούμε στην Ελλάδα φροντίζοντας για την ομαλή τους ανάπτυξη", σημειώνει ο κύριος Αντύπας.

Όπως λέει πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, η οποία να δείχνει τον αριθμό των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. "Αρκεί να σας πω όμως, ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουμε ασχοληθεί και προστατεύσει γύρω στα 1.500 παιδιά", προσθέτει.

"Τα αγόρια είναι στη μόδα!"

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 90% των ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι αγόρια. Εξηγόντας το γιατί, ο κύριος Αντύπας υποστηρίζει ότι το αγόρι έχει άλλη δυνατότητα μετακίνησης σε σχέση με ένα κορίτσι και είναι πιο εύκολο να περάσει τα σύνορα. "Επίσης τα αγόρια είναι 'στη μόδα' αυτή τη στιγμή!", όπως λέει, με αποτέλεσμα να προτιμώνται περισσότερο από τους υποψήφιους 'πελάτες'. "Πρέπει να σας πω όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός τόπος εκμετάλλευσης των αγοριών αυτών. Η Ελλάδα είναι διαμετακομιστικό σημείο, καθώς υπάρχουν ηθικοί κώδικες ακόμη που δεν επιτρέπουν την ευρύτερη εξάπλωση του φαινομένου. Έτσι, τα 'περνάνε' αναγκαστικά στην Ελλάδα για να καταλήξουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αγγλία ή αλλού", καταλήγει.

Του Γιώργου Λαμπίρη
Πηγή: news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου