Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ολλανδία: Θετικές επιδόσεις και υψηλές προκλήσεις στην εκπαίδευση

Το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα πετυχαίνει συχνά υψηλές διεθνείς αξιολογήσεις. Όμως ο πολιτισμικός και φυλετικός διαχωρισμός αποτελούν σημαντικά ζητήματα. Πώς οι Ολλανδοί βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους για όλους τους μαθητές;

Αν είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει το ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό είναι η πολυμορφία. Σίγουρα ένα δυναμικό χαρακτηριστικό. Όμως κάποιοι υποστηρίζουν πως από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας απουσιάζει η καινοτομία. Μαζί με ομάδα εθελοντών, ο επιχειρηματίας Μορίς ντε Χοντ συνέστησε το ίδρυμα Εκπαίδευση της Νέας Εποχής, το οποίο, με κύριο εργαλείο το ipad, προχώρησε στο άνοιγμα σχολείων που δίνουν έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Σχετικά links:

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν ιδρύθηκε το 1956, όταν μερικοί μεγάλοι οργανισμοί διαπίστωσαν την ανάγκη της περιοχής για παραγωγή μηχανολόγων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Learning World συνάντησε τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, ο οποίος δηλώνει περήφανος για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του ιδρύματος.

Οι χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην Ολλανδία την έχουν καταστήσει παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας, ανεκτικότητας και ισοπολιτείας. Παρ’ όλα αυτά, τα σχολεία παραμένουν διαχωρισμένα σε άσπρα για τους Ολλανδούς και μαύρα για τους μη γηγενείς. Οι οικογένειες των μεταναστών μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα λεγόμενα μαύρα σχολεία. Παραδόξως, ο χαρακτηρισμός τους δεν αφορά το χρώμα του δέρματος, αλλά την εθνικότητα.

Για πολλά χρόνια, οι ολλανδικές οικογένειες έστελναν τα παιδιά τους στα άσπρα σχολεία, στα οποία κυριαρχούσαν οι γηγενείς μαθητές. Ωστόσο, καθώς το μίγμα των κατοίκων αλλάζει, κάποιοι γονείς προσπαθούν να αντιστρέψουν τις τάσεις του παρελθόντος.


Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου