Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Τσιγάρο: Απειλή για τα παιδιά μέσα στο σπίτι

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν , εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από τον καπνό από «τρίτο χέρι», που κρύβεται στη σκόνη του σπιτιού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα θανατηφόρα δηλητήρια του καπνού μπορεί να μπαίνουν στο σπίτι από τα ρούχα των ανθρώπων ή να παραλαμβάνονται από τις επιφάνειες ακόμα και σε σπίτια «χωρίς καπνό» σπίτια, λένε οι ερευνητές.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του York, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, αποκάλυψε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνού του τσιγάρου που ενδέχεται να είναι σοβαρές, ιδίως για τα παιδιά ηλικίας ενός έως έξι ετών. Επίσης είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη ανέλυσε τη διάσπαρτη παρουσία καρκινογόνων ουσιών στην σκόνη του σπιτιού , που σχετίζονται με τον καπνό , σε σπίτια όπου κανείς δεν καπνίζει τακτικά.

«Οι κίνδυνοι της έκθεσης στον καπνό δεν τελειώνουν όταν ένα τσιγάρο σβήνει», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ζακλίν Χάμιλτον και προσέθεσε ότι «οι μη καπνιστές, ιδιαίτερα τα παιδιά, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο μέσω της επαφής με επιφάνειες και σκόνη μολυσμένες με υπολειμματικά αέρια καπνού και σωματιδίων - το λεγόμενο κάπνισμα από τρίτο χέρι».

Κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο λόγω της παθητικής εισπνοής του καπνού του τσιγάρου, το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα. Όμως, καθώς όλο και περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, το σπίτι έχει γίνει η κύρια πηγή του παθητικού καπνίσματος.

Η μελέτη περιέλαβε τη συλλογή δειγμάτων σκόνης από ιδιωτικές κατοικίες όπου ζούσαν καπνιστές και μη-καπνιστές. Μετά την ανάλυση της σύνθεσης της σκόνης του σπιτιού, υπολόγισαν τον κίνδυνο καρκίνου εφαρμόζοντας τις πιο πρόσφατες επίσημες τοξικολογικές πληροφορίες. Διαπίστωσαν ότι για τα παιδιά ηλικίας ενός έως έξι χρονών, οι κίνδυνοι του καρκίνου είχαν υπερβεί το όριο που συνιστά η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), στα τρία τέταρτα των σπιτιών και στα δύο τρίτα των σπιτιών μη καπνιστών.

Πηγή: news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου