Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ταξιδεύοντας με μικρό παιδί…

Γράφει ο  CrazyTourists στο BlogTravels

Το κακό με τους γάμους είναι ότι όταν κάποιος έρχεται στο δικό σου πρέπει κι εσύ να πας στο δικό του, μαζί με τη σύζυγο και το 15 μηνών τέκνο. Κι όταν ο γάμος είναι μέχρι τη Λάρισα (η επιλογή προορισμού τυχαία, δεν υπονοώ τίποτα…) παλεύεται! Όταν όμως το ζευγάρι για το οποίο μιλάμε είναι Ιταλοί και παντρεύονται στη Σαρδηνία (και κυρίως είναι φίλοι της συζύγου άρα δεν μπορούμε να πούμε όχι!) , τότε τα πράγματα δυσκολεύουν… Ή μήπως όχι;

Για να πω την αλήθεια, είχα αρκετές επιφυλάξεις να κάνω ένα αεροπορικό τετραήμερο ταξίδι στο εξωτερικό με το παιδί, ειδικά όπως το κανονίσαμε 2-3 βδομάδες πριν την πραγματοποίηση του. Μετά όμως από το ταξίδι, μπορώ να πω πως άδικα τις είχα. Ας τα πάρουμε όλα ένα-ένα….

Μετάβαση

Το αεροπορικό ταξίδι αποδείχτηκε πολύ ευκολότερο από ότι το περίμενα. Δεν κάναμε βέβαια και κάποιο υπερατλανικό ταξίδι. Μέχρι τη Σαρδηνία πήγαμε (2+1 ώρες μέσω Ρώμης). Το να καταφέρεις να απασχολήσεις 2 ώρες το παιδί στην αγκαλιά σου, όταν το κάνεις 6-8 ώρες κάθε μέρα (και δεν μιλάω για μένα) είναι σχετικά εύκολο. Το δύσκολο (και απρόβλεπτο) είναι ο πόνος των αυτιών κατά την απογείωση και προσγείωση. Σε αυτό σταθήκαμε τυχεροί καθώς δεν εμφάνισε κάποιο εμφανές σύμπτωμα δυσφορίας. Πρέπει να βοήθησε και το γεγονός ότι κατά την απόγείωση το παιδί είτε έτρωγε στερεά τροφή είτε θήλαζε. Ο μάρσιπος στην τελευταία (μεταμεσονύχτια πτήση) ήταν πολυ χρήσιμος, καθώς το κοιμήσαμε (πληθυντικός ευγενίας) στο αεροδρόμιο, μπήκαμε, καθίσαμε και δεθήκαμε με το μάρσιπο, και το παιδί άντεξε μέχρι που την ξύπνησε ένας μερακλής 2 το πρωι στο πάρκινγκ του Ελ. Βελ.

Συμβουλές Αεροπλάνου
Μπορείτε να περάσετε οτιδήποτε στερεό ή ύγρο προορίζεται για το παιδί από τον έλεγχο χειραποσκευών. Ένας “συνάδελφος” ασιάτης πατέρας είχε μαζί του ένα σουβλάκι “για το παιδί” και μια πορτοκαλάδα του λίτρου. Βέβαια, τα ύγρα υπάρχει πιθανότητα να σας βάλουν να τα δοκιμάσει το παιδί, οπότε η ιδέα του να περάσετε κανά καραφάκι ούζο στο μπιμπερό δεν είναι και το πιο ασφαλές! Παγοκύστες επιτρέπονται μόνο για φάρμακα και όχι για τροφή στις χειραποσκευές.
Δεν ανοίγουμε ποτέ το ποτηράκι του παιδιού στην καμπίνα απότομα. Η διαφορά πίεσης οδηγεί σε φαινόμενα πίδακα, τα οποία με νερό είναι δροσιστικά για σένα και για τον ευγενή συνεπιβάτη, αλλά με άλλο υγρό οι συνέπειες θα προκαλέσουν το λιγότερο δυσφορία…
Το καρότσι μπορείτε να το έχετε μαζί σας μέχρι την πόρτα του αεροπλάνου, όπου και το παραδίνετε, και το παίρνετε πίσω μαζί με τις αποσκευές. Αν έχετε ανταπόκριση, στο διάστημα της αναμονής δεν έχετε καρότσι…

Μετακίνηση

Αν αποφασίσετε να πάτε σε μια μεγάλη πόλη, με ανεπτυγμένο δίκτυο ΜΜΜ το οποίο μπορεί να σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και από εκεί στα βασικά της αξιοθέατα, τότε δεν υπάρχει λόγος δεύτερης σκέψης. Αν πάλι, αποφασίσετε κάποιο πιο απόμερο προορισμό, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Σαρδηνία, τότε θα χρειαστεί να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο (όπως θα κάνατε ούτως ή άλλως). Το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου θα επιβαρύνει τον τελικό σας λογαριασμό περίπου 50€. Καλό θα είναι βέβαια να έχετε κάνει την κράτηση ηλεκτρονικά για να μη βρεθείτε προς κάποιας δυσάρεστης έκπληξης (και πιο φτηνά θα σας έρθει…)

Διαμονή

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι διαφορετικό από ότι θα κάνατε για την επιλογή καταλύματος, πέρα από το γεγονός ότι θα ελέγξετε αν υπάρχει κούνια ή παιδικό κρεβάτι διαθέσιμο. Συνήθως προσφέρεται χωρίς επιπλέον χρέωση. Προφανώς στο δωμάτιο δεν θα έχετε τις ανέσεις και το χώρο που έχετε στο σπίτι σας. Αλλά αν είστε τόσο αποφασισμένοι για τουρισμό με το μωρό σας, τότε το δωμάτιο θα σας βλέπει λίγες ώρες και αυτές θα είναι κυρίως ώρες ξεκούρασης και ύπνου!

Φαγητό

Και τι θα τρώει το παιδί στη Βόρεια Σαρδηνία; Το γεγονός ότι θηλάζουμε ακόμα (ο πληθυντικός εξακολουθεί να είναι ευγενείας) έκανε την απάντηση πιο εύκολη. Γάλα και φρούτο (από το μπουφέ του B&B) για πρωινο, μπιφτεκι και σαλάτα για μεσημεριανό, γάλα και ένα αυγό το βράδυ (βρασμένο στο μπρίκι που σου προσφέρουν οι ιδιοκτήτες του B&B που μένετε). Αν πεινάει κι άλλο τότε ένα ακόμα φρούτο είναι ότι πρέπει. Νομίζω πως στον τομέα του φαγητού, μεγαλύτερη άνεση θα έχετε αν μένετε σε B&Β ή σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου με κουζίνα. Σημειώνω ότι τα μπιφτέκια του μεσημεριανού μεταφέρθησαν ψημένα από την Αθήνα σε παγοκύστες στη βαλίτσα, συντηρήθηκαν στο ψυγείο, και κάθε πρωι παίρναμε μαζί μας ένα στην εκδρομή μας! Είχαν μεγάλη επιτυχία…

Λοιπές σκέψεις…
Πάνες, μωρομάντηλα και λοιπά χρηστικά βοηθήματα εμείς τα πήραμε μαζί μας. Βοήθησε και το ότι ήταν καλοκαίρι και δεν είχαμε πολλά και ογκώδη ρούχα οπότε οι βαλίτσες είχαν χώρο. Αν πηγαίναμε χειμώνα και σε κάποιον πιο κεντρικό προορισμό θα το σκεφτόμουνα διπλά πλέον για τον αν πρέπει να τα κουβαλήσω όλα από την Αθήνα… Σίγουρα πάντως θα έπαιρνα και πάλι τα αγαπημένα της παιχνίδια για το αεροπλάνο!
Ένα σημαντικό στοιχέιο είναι να μη βγείτε πολύ από τα ωράρια σας. Προσπαθήστε να ακολουθείτε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού, όσο είναι αυτό εφικτό. Θα σας βοηθήσει κι όταν γυρίσετε πίσω στη βάση σας.
Προσπαθήστε να μην είστε αγχωμένοι γιατί επηρεάζεται και το παιδί. Μου το λέγανε και δεν το πίστευα, αλλά αν το δεις με τα μάτια σου, τότε το πιστεύεις…

Υ.Γ. Δεσμεύομαι ότι μετά το καλοκαίρι θα προχωρήσω στη συγγραφή του σίκουελ “Του αγχωμένου πατρός vol.2 – Κάνοντας κάμπινγκ με ένα παιδί 16 μηνών στην Ελλάδα”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου