Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Kομπογιαννίτες θεραπευτές αυτισμού

Η επιστημονική κοινότητα εφιστά την προσοχή των γονιών με παιδιά που πάσχουν από αυτισμό ενόψει ψεύτικων θεραπειών που καταλήγουν να τους κοστίζουν μερικές χιλιάδες δολάρια.

Η αποκάλυψη στην οποία προβαίνει το National Disability Insurance Scheme, έχει στόχο να παράσχει στους γονείς αυτιστικών παιδιών έγκυρη πληροφόρηση, αυτό που χρειάζεται περισσότερο από καθετί στην αντιμετώπιση του αυτισμού.
Σύμφωνα με τον ειδικό επί του θέματος, καθηγητή από τη Δυτική Αυστραλία, Andrew Whitehouse, δεν υπάρχει ξεκάθαρο αίτιο που ευθύνεται για τον αυτισμό και κυρίως δεν υπάρχει καμία μαγική θεραπεία.

«Τα άτομα με αυτισμό τείνουν να επιδεικνύουν χαρακτηριστικές εκδηλώσεις αντικοινωνικότητας, γλωσσικές δυσκολίες και ορισμένα μοτίβα επανάληψης στην συμπεριφορά τους.

«Ο αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά και τα άτομα που τον εμφανίζουν απολαμβάνουν μεγάλη σε διάρκεια και γεμάτη ζωή. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη για θεραπεία» εξηγεί ο κ. Whitehouse.
Μπροστά σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, οι γονείς αυτιστικών παιδιών είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε απατεώνες γιατρούς που ισχυρίζονται ότι μπορούν να θεραπεύσουν τον αυτισμό.

Ο λόγος για επιτήδειους οι οποίοι «γδύνουν» τους ανυποψίαστους γονείς και επικαλούνται θαυματουργές θεραπείες. Ο καθηγητής Whitehouse στα τόσα χρόνια εμπειρίας του έχει ακούσει ‘ευρηματικές’ ιστορίες από ροφήματα μιλκσέικ που λέγεται ότι θεραπεύουν τον αυτισμό μέχρι τη χορήγηση επικίνδυνων χημικών ή χρήση επίπονων τεχνικών, όπως υπόθετα χλωρίου! 
Οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι γονείς που έπεσαν θύματα εξαπάτησης από ‘τσαρλατάνους’ δυστυχώς δεν έχουν τελειωμό.
Ενδεικτικά, ο κ. Jason Hameister από το Σίδνεϊ, όταν η κόρη του Maia διαγνώστηκε με αυτισμό στην προσπάθεια του για αναζήτηση θεραπείας, κατέφυγε στο διαδίκτυο, ένα κοινό λάθος των γονιών.

«Είναι μια τόσο μεγάλη πηγή παραπληροφόρησης με διάφορους τρόπους και η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο έχει ένα νέο γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί» σχολιάζει σχετικά ο κ. Hameister.

Δοκιμάζοντας ‘θεραπείες’ που του πρότειναν για την κόρη του, ο κ. Hameister είχε βρεθεί μπροστά σε μια κομπογιανίτισσα που τους υποσχόταν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τη Maia ακουμπώντας το κρανίο της με τέτοιο τρόπο ώστε να ασκεί κάποιου είδους ενέργειας στα οστά.
«Επισκεπτόμασταν αυτή τη γυναίκα, για 6 μήνες ή και παραπάνω, πληρώνοντάς την $60 τη μισή ώρα μόνο και μόνο για να κάθεται εκεί και να τοποθετεί τα δάχτυλά της στο κεφάλι της Maia» εξομολογείται ο πατέρας κ. Hameister.

Κατά τον καθηγητή Andrew Whitehouse, εναπόκειται στις πολιτειακές και κυβερνητικές αρχές να αναλάβουν δράση και παράσχουν την απαραίτητη ενημέρωση στους γονείς.

Όπως λέει, η εμπειρία του τον έχει πείσει ότι όσο καλά και αν είναι πληροφορημένο το κάθε άτομο, παραμένει ευάλωτο μπροστά στην ελπίδα που του προσφέρουν, ακόμη κι αν πρόκειται για ψεύτικη ελπίδα.

«Φταίει το μυστήριο(γύρω από τον αυτισμό). Επίσης, υπάρχει ένα στοιχείο ενοχής, εάν δε δοκιμάσω τα πάντα για να βοηθήσω το παιδί μου, που αγαπώ απελπισμένα, τότε η προσφορά μου απέναντί του είναι ανάξια» αναφέρει σχετικά με τους γονείς ο κ. Whitehouse.

Πηγή: neoskosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου