Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Εγώ και ο "Αλλος".Εμπειρίες "διαφορετικών" μαθητών από τη σχολική εκπαίδευση

«Θλίβομαι όταν βλέπω μαμάδες ρομά κρατώντας στο χέρι το βιβλίο των παιδιών τους να αναζητούν κάποιον που ξέρει να διαβάζει για να τα βοηθήσουν»… «Μ΄ έκαναν να νοιώθω σαν μίασμα επειδή είμαι ομοφυλόφιλος»… «Θυμάμαι με συγκίνηση εκπαιδευτικούς που μου συμπαραστάθηκαν όταν έχασα τον πατέρα μου, λειτουργώντας όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ως λειτουργοί»….

Μαρτυρίες «διαφορετικών» μαθητών από τις εμπειρίες τους στο σχολικό σύστημα περιελάμβανε η εκδήλωση με θέμα «Εγώ και ο «'Αλλος» που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας από την έδρα UNESCO και το ινστιτούτο ψυχολογίας και υγείας.

«Προέρχομαι από μια παραδοσιακή οικογένεια αγράμματων γονέων και όταν ήμουν μικρή δεν πήγαινα σχολείο, είτε γιατί αλλάζαμε συχνά τόπο κατοικίας λόγω της εργασίας των γονέων μου, είτε γιατί δεν μας δέχονταν στα σχολεία, είτε γιατί αναγκαζόμουν να προσέχω τα μικρότερα αδέρφια μου. Κατάφερα όμως να τελειώσω τώρα το δημοτικό, και να έχω και γω μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μου φοιτώντας στο Γυμνάσιο Δεύτερης ευκαιρίας» διηγήθηκε η Γιαννούλα Μάγκα, πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών ρομά Δενδροποτάμου.

«Δέχθηκα πολλές φορές λεκτική βία στο σχολείο επειδή είμαι ομοφυλόφιλος» είπε από την πλευρά του ο Τάσος ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο είναι μέλη της ομάδας «Good as you(th)» που αποτελείται κυρίως από γκέι, λεσβίες, μπάι, τρανς νέους και θέτει ως στόχο της την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μάθημα στα σχολεία που να λέει «it' s ok to be gay» και μέχρι τα 13 μου που κατάλαβα ότι είμαι ομοφυλόφιλος δεχόμουν συνεχώς ύβρεις στα διαλείμματα» ανέφερε ο Κωνσταντίνος.

Για την εμπειρία της ως μάνα μονογονεϊκής οικογένειας μίλησε η Ευαγγελία Κεσίσογλου τονίζοντας ότι αισθάνθηκε ρατσισμό από τη σχολική κοινότητα.

«Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μου μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα τους. Είναι ενδεικτικό ότι δώσανε στην κόρη μου, σε σχολική γιορτή,τον ρόλο της… ορφανής που είναι φτωχή αναζητάει φροντίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Κέρδος online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου