Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τι γίνεται αν ένας γονιός απαγάγει το παιδί του

Σε περίπτωση που κάποιος είναι ζευγάρι με πρόσωπο διαφορετικής υπηκοότητας και έχει ένα ή περισσότερα παιδιά και τώρα αποφασίζει να χωρίσει, τι γίνεται;

Πιθανόν είναι να θέλει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του και να πάρει το παιδί του μαζί του. Ωστόσο, εάν το πράξει χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονέα ή την άδεια του δικαστηρίου, τότε ίσως να παρανομεί.
Πώς συμβάλλουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρόληψη της απαγωγής παιδιών;

Το δικαστήριο της χώρας όπου το παιδί είχε τη συνήθη διαμονή του πριν από την απαγωγή θα παραμείνει αρμόδιο έως ότου διευθετηθεί η υπόθεση της απαγωγής.

Αυτό αποσκοπεί στο να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να απαγάγουν οι γονείς το παιδί τους με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερη απόφαση του δικαστηρίου στη δική τους χώρα.
Πώς μπορεί ένας γονέας να επιτύχει την επιστροφή του απαχθέντος παιδιού του;

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν κεντρικές αρχές (με εξαίρεση τη Δανία), οι οποίες βοηθούν τους γονείς που είναι θύματα διασυνοριακής απαγωγής παιδιών. Είναι δυνατή η κίνηση διαδικασίας για την επιστροφή του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί επί του θέματος εντός έξι εβδομάδων. Το δικαστήριο θα πρέπει να δώσει στο παιδί δυνατότητα ακρόασης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εκτός εάν αυτό αντενδείκνυται λόγω της ηλικίας και του βαθμού ωριμότητάς του.
Μπορεί το δικαστήριο της χώρας στην οποία μεταφέρθηκε το παιδί που έχει απαχθεί να αρνηθεί την επιστροφή του παιδιού;

Το δικαστήριο της χώρας όπου μεταφέρθηκε το παιδί μπορεί να αντιταχθεί στην επιστροφή του παιδιού, μόνον εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η επιστροφή του παιδιού να το εκθέσει σε φυσική ή ψυχική δοκιμασία (άρθρο 13 στοιχείο β) της σύμβασης της Χάγης του 1980).

Αλλά , η αίτηση επιστροφής δεν μπορεί να απορριφθεί εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του παιδιού. Εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι το παιδί δεν πρέπει να επιστραφεί, πρέπει να επικοινωνήσει με το δικαστήριο της χώρας από την οποία έχει απαχθεί το παιδί.

Το δικαστήριο της χώρας από την οποία έχει απαχθεί το παιδί θα αποφασίσει στη συνέχεια σχετικά με την τελική έκβαση της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τις αποδείξεις και το σκεπτικό του άλλου δικαστηρίου. Ο δικαστής πρέπει επίσης να ακούσει το παιδί και αμφότερα τα μέρη.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι αυτομάτως εκτελεστή;

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου στη χώρα προέλευσης αναγνωρίζεται αυτομάτως και είναι εκτελεστή στην άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να απαιτείται κήρυξη της εκτελεστότητάς της υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαστής έχει εκδώσει πιστοποιητικό.

Χρύσα Τσιώτση, Δικηγόρος
chryssa.tsiotsi@gmail.com
 
Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου