Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

"Τα Angry Birds διδάσκουν στα παιδιά δεξιότητες ζωής"

Η Angela Mcfarlane είναι ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης και πρώην δασκάλα. Υποστηρίζει ότι τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά παιχνίδια απαιτούν την συγκέντρωση των παιδιών και διδάσκουν τη λογική της επίλυσης προβλημάτων. Γι' αυτό πιστεύει ότι οι μαθητές θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή όσο βρίσκονται στο σχολείο.


Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως τα Angry Birds, διδάσκουν στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες που θα χρειαστούν στη ζωή τους, όπως η συγκέντρωση, η υπομονή, η αντοχή και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, όπως υποστηρίζει η ακαδημαϊκός Angela Mcfarlane.

Πολλά από τα παιχνίδια αυτά είναι πολύπλοκα και απαιτούν πολλές γνώσεις και πλάγια σκέψη για να καταφέρουν τα παιδιά να τα λύσουν και να προχωρήσουν σε επόμενα επίπεδα, εξηγεί η καθηγήτρια που τον επόμενο μήνα θα γίνει επικεφαλής του Σώματος των Εκπαιδευτικών.

Παραδέχεται ότι και η ίδια ασχολείται πολλές ώρες με τα παιχνίδια αυτά, όπως τα Angry Birds, και τονίζει πως θα μπορούσαν να έχουν μία θέση στο σχολικό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη του διδάσκοντος.

“Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που απαιτούν πολλές γνώσεις και ικανότητες, για να μπορέσει κανείς να τα τερματίσει. Ορισμένες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην πραγματική ζωή, όπως η ικανότητα συγκέντρωσης, επίλυσης προβλημάτων και υπομονής. Αποτελούν σημαντικές δεξιότητες για τη ζωή μας”.

“Όποιος έχει προσπαθήσει να παίξει τέτοια πολύπλοκα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ξέρει και μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι”, λέει η Mcfarlane.

Μιλώντας στους Times, η καθηγήτρια παραδέχθηκε ότι έχει αναπτύξει μία εμμονή με τα Angry Birds, επειδή την βάζουν στην διαδικασία να σκεφτεί αρκετά, προτού επιλέξει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει και αν αυτή θα είναι η σωστή.

Η ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης, που έχει ήδη συμβουλεύσει την κυβέρνηση για την χρήση ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, υποστηρίζει ότι τα παιχνίδια στον υπολογιστή θα μπορούσαν να προστεθούν στο σχολικό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν με τον σωστό τρόπο.

Κατά την άποψή της, από τα παιχνίδια αυτά θα μπορούσαν να επωφεληθούν και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, εφόσον καταπιάνονταν με αυτά υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα και όχι για να απασχοληθούν και να μείνουν ήσυχα.

Μερικά από τα παιχνίδια αυτά, εξηγεί, θα μπορούσαν να διδάξουν τα παιδιά να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις τους, ή να τα βοηθήσει με το λεξιλόγιο και τα απλά μαθηματικά. Επίσης, μπορούν μέσω αυτών να μάθουν τις έννοιες της υπομονής και της αντοχής , που θα τους χρειαστούν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Μήπως, τελικά, πρέπει οι γονείς να το ξανασκεφτούν, προτού απαγορεύσουν στα παιδιά τους να ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου