Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Το στρες στην εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στο παιδί

Το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που προκαλείται από γεγονότα όπως διαζύγιο, απώλεια της εργασίας ή θάνατο ενός αγαπημένου, φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος και εκζέματος στα παιδιά.

Η Dr. Petra Arck, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους γιατρούς να αξιολογήσουν το μελλοντικό κίνδυνο άσθματος στα παιδιά χρησιμοποιώντας απλό ερωτηματολόγιο.

Η Arck, του University Medical Center Hamburg-Eppendorf, στη Γερμανία, σημειώνει ότι αν και υπάρχουν ισχυροί γενετικοί παράγοντες στο άσθμα και τις σχετικές παθήσεις, αυτοί μόνο δεν βοηθούν να εξηγηθεί η αύξηση τέτοιων νόσων τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια περίοδο που σημειώθηκε η αύξηση, προσθέτει, τα επίπεδα στρες ενισχύθηκαν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις που να συνδέουν το στρες στην εγκυμοσύνη με το άσθμα και το έκζεμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 1.587 παιδιών κα των μητέρων τους. Αρχικός στόχος της έρευνας ήταν να εντοπιστούν οι επιδράσεις της εντατικής παρακολούθησης του εμβρύου στο αποτέλεσμα της κύησης.

Ρωτήθηκαν οι έγκυες για πρόσφατα στρεσογόνα συμβάντα στη μέση της εγκυμοσύνης τους και προς το τέλος της. Τα παιδιά τους αξιολογήθηκαν για άσθμα, έκζεμα και άλλες σχετικές με την αλλεργία παθήσεις, στην ηλικία των 6 και των 14 ετών.

Ολοκληρωμένα στοιχεία ήταν διαθέσιμα για 994 παιδιά και τις μητέρες τους. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η πιθανότητα να έχουν άσθμα ή έκζεμα ως ενήλικες ήταν σημαντικά υψηλότερη στα παιδιά μητέρων που είχαν στρεσογόνα γεγονότα κατά το δεύτερο ήμισυ της κύησης.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες για άσθμα στην ηλικία των 14 ετών αν οι μητέρες τους είχαν υποστεί ένα στρεσογόνο γεγονός, ενώ ελήφθησαν υπ’ όψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το άσθμα. Οι κίνδυνοι ήταν παρόμοιοι όταν οι μητέρες είχαν την εμπειρία πολλών στρεσογόνων καταστάσεων.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν εγγύτερα, ανακάλυψαν ότι η τάση ίσχυε μόνο σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν άσθμα.
Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ στρεσογόνων γεγονότων στην εγκυμοσύνη και της πιθανότητας ενός παιδιού να εμφανίσει άσθμα ή έκζεμα στην ηλικία των 6 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Journal of Allergy and Clinical Immunology.''

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς ανταποκρίθηκαν οι έγκυες στα στρεσογόνα γεγονότα ή τι είδους στήριξη είχαν από το περιβάλλον τους.
Τονίζουν ότι άλλοι παράγοντες εκτός από το στρες στην εγκυμοσύνη θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τον αυξημένο κίνδυνο νόσου σε ορισμένα παιδιά

 ''Journal of Allergy and Clinical Immunology.''

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου