Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Παιδιά με αυτισμό μπορεί να ωφεληθούν από την παρέα με ένα σκύλο

Παιδιά με αυτισμό μπορεί ενδεχομένως να βρουν την αγάπη άνευ όρων στους σκύλους τους και να βοηθηθούν, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα.

Ερευνητές του University of Missouri πήραν συνέντευξη από 70 γονείς παιδιών με αυτισμό και ανακάλυψαν ότι σχεδόν τα δυο τρίτα ήταν ιδιοκτήτες σκύλων. Ποσοστό 94% των γονέων δήλωσε ότι τα παιδιά τους δημιούργησαν δέσιμο με τους τετράποδους φίλους τους.

Η ερευνήτρια Gretchen Carlisle, δήλωσε ότι παιδιά με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες. Πρόσθεσε ότι μπορούν ενδεχομένως να ωφεληθούν από την αλληλεπίδραση με τους σκύλους που μπορούν να δώσουν αγάπη δίχως όρους και συντροφιά στα παιδιά. Όπως εξηγεί, αν τα παιδιά με αυτισμό καλέσουν τους φίλους τους να παίξουν με το σκύλο τους τότε ο σκύλος μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα που θα τα βοηθήσει να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά.

Στα πλεονεκτήματα της κατοχής ενός σκύλου, περιλαμβάνονται η συντροφιά, η ανακούφιση από το στρες και οι δυνατότητες να μάθει το παιδί με αυτισμό την υπευθυνότητα, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of Pediatric Nursing''.

Ωστόσο η Carlisle θεωρεί πως είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού όταν επιλέγεται ένας σκύλος ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα αποτελέσουν ταιριαστό δίδυμο.

Η Carlisle πρόσθεσε ότι η απόκτηση ενός σκύλου είναι σοβαρή απόφαση. Αν ένα παιδί με αυτισμό είναι ευαίσθητο σε δυνατούς θορύβους, η επιλογή ενός σκύλου που γαυγίζει δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή, για το παιδί και την οικογένεια. Αν το παιδί είναι ευάλωτο στο άγγιγμα, ίσως ένας σκύλος με πιο μαλακό τρίχωμα να είναι καλύτερη επιλογή από έναν σκύλο με άγριο τρίχωμα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει να ασχοληθεί και το παιδί με τη διαδικασία επιλογής ενός σκύλου. Σημειώνουν ότι πολλά παιδιά με αυτισμό γνωρίζουν τις ποιότητες που επιθυμούν να έχει ένας σκύλος. Αν οι γονείς μπορούν να πείσουν τα παιδιά τους να επιλέξουν ένα σκύλο για την οικογένεια είναι ενδεχομένως πιο πιθανό τα παιδιά να έχουν θετικές εμπειρίες με τα ζώα όταν τα πάρουν στο σπίτι.

 ''Journal of Pediatric Nursing''

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου