Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες των παιδιών με αυτισμό να μειώσουν το άγχος τους

Η εκπαίδευση των μητέρων παιδιών που πρόσφατα διαγνώστηκαν με αυτισμό στην επίλυση προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων άγχους που βιώνουν οι γονείς, αναφέρει μια νέα έρευνα. 

Με μια εκπαίδευση 6 ατομικών συνεδριών, η μελέτη αναφέρει ότι οι μητέρες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σημαντικά επίπεδα άγχους. 

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα 11/11/2013 στο διαδίκτυο στο περιοδικό JAMA Pediatrics είναι σημαντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές επειδή αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι μητέρες παιδιών με αυτισμό έχουν συχνά υψηλά επίπεδα άγχους και βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης. 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 122 μητέρες που τα παιδιά τους είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με αυτισμό. Από αυτές, οι 59 μητέρες παρακολούθησαν 6 εκπαιδευτικές συνεδρίες σχετικά με την επίλυση προβλημάτων, ενώ οι υπόλοιπες δέχονταν απλώς την παραδοσιακή βοήθεια, η οποία εστιάζει στις θεραπείες και τις παρεμβάσεις για τα παιδιά. 

Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών συνεδριών, οι ειδικοί δούλευαν 1 προς 1 με τις μητέρες για 30-45 λεπτά προκειμένου να εντοπίσουν τις πηγές άγχους και να βρουν πρακτικές λύσεις χρησιμοποιώντας μια σειρά καθορισμένων βημάτων. 

Για παράδειγμα, αν μια μητέρα ανέφερε ότι ένιωθε μόνη, οι ειδικοί μπορούσαν να την βοηθήσουν να θέσει ως στόχο να περνάει περισσότερο χρόνο με τους φίλους της. Χρησιμοποιώντας τα βήματα επίλυσης ενός προβλήματος, η μητέρα μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει από την αδερφή της να προσέξει το βράδυ το παιδί (όταν κοιμάται) μειώνοντας την πιθανότητα να έρεθει αντιμέτωπη με δύσκολα προβλήματα συμπεριφοράς όσο η μητέρα θα λείπει. 

Μετά από 3 μήνες, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μητέρες που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές συνεδρίες ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σημαντικά επίπεδα γονεϊκού άγχους. Μεταξύ όσων συμμετείχαν, μόλις το 4 % ανέφερε υψηλά επίπεδα άγχους, ενώ το ποσοστό έφτανε το 29% για τις μητέρες που δεν συμμετείχαν. 

Τα ευρήματα είναι «ενθαρρυντικά» και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση σχετικά με αυτόν τον «σύντομο και εύκολο τρόπο παρέμβασης» έγραψε η Emily Feinberg του Boston University School of Public Health και οι συνάδελφοί της που πήραν μέρος στην έρευνα. 

«Τα θετικά αποτελέσματα της εκπαίδευσης στην επίλυση προβλημάτων στη μείωση του άγχους των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους γονείς κατά την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο μετά τη διάγνωση, όταν οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν και να συντονίσουν τις υπηρεσίες που θα λάβουν τα παιδιά τους, υποδεικνύουν ότι η εκπαίδευση αυτή πρέπει να έχει θέση στην κλινική διαδικασία», υποστηρίζουν. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν τις οικογένειες που συμμετείχαν στην έρευνα για τους επόμενους 9 μήνες, προκειμένου να αξιολογήσουν την επίδραση της εκπαίδευση στο πέρασμα του χρόνου και να δουν αν η παρέμβαση ήταν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική μεταξύ συγκεκριμένων κατηγοριών γονέων. 

Απόδοση του άρθρου Training May Help Autism Moms Reduce Stress (SHAUN HEASLEY)

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου