Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Παραμύθια με χάρτινα παπούτσια

Είναι ένα καινούριο ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής, που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες από τα χωριά των Τρικάλων αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό, με τον δικό τους εκφραστικό τρόπο, παραμύθια και ιστορίες με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Ένα οδοιπορικό καταγραφής, μύησης και μνήμης, με παραμύθια του κάμπου και των βουνών, που υπογράφει ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές. Μετά το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν από τον θάνατο κατά τη γερμανική Κατοχή χάρη στην προστασία που τους πρόσφεραν Χριστιανοί, ο γνωστός σκηνοθέτης αλλάζει ρότα. Στη νέα του ταινία με τίτλο «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» αναδεικνύει τους θησαυρούς μιας προφορικής παράδοσης που αντιστέκεται και επιμένει, σε πείσμα των καιρών.


«Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / από πάνω κόκκινα κι από κάτω κόσκινα: έτσι τέλειωναν τα παραμύθια που έλεγαν παλιά οι άνθρωποι. Έτσι τελειώνουν και τώρα αυτά που διηγούνται οι τελευταίοι -ίσως- γέροι παραμυθάδες στον κινηματογραφικό φακό, στο ντοκιμαντέρ που γύρισα στα χωριά των Τρικάλων φέτος το καλοκαίρι, για τον Δήμο Τρικκαίων», λέει ο Βασίλης Λουλές. «Άνθρωποι απλοί, βοσκοί, νοικοκυρές, αγρότες, αγράμματοι οι περισσότεροι, προικισμένοι όμως με το χάρισμα της αφήγησης, μας καθηλώνουν και δημιουργούν ταξίδια στο μυαλό μας. Από στόμα σε στόμα, από παππούδες και γιαγιάδες στα παιδιά και στα εγγόνια, οι παραμυθάδες διέσωσαν ιστορίες, παραδόσεις και θρύλους, τραγούδια και στιχάκια που θα είχαν πια χαθεί. Μέσα από τις αφηγήσεις των παραμυθιών που κινηματογραφήσαμε ζωντανεύουν και πάλι η γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου, τα ζώα και τα φυτά, τα πυκνά δάση και οι μεγάλοι κάμποι, τα μονοπάτια, τα σταυροδρόμια, τα πηγάδια κι οι πηγές, ο κουρνιαχτός του δρόμου και η πρωινή ομίχλη, οι πονηρές αλεπούδες και οι αετοί που μιλάνε, οι νεράιδες, οι δράκοι και οι λάμιες, οι μύλοι και τα καρκατζάλια».

Το ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» δεν αρκείται στην καταγραφή του λόγου και στη διάσωση της προφορικής παράδοσης. Δεν αναδεικνύει μόνο τον πλούτο των παραλλαγών πάνω στο ίδιο παραμύθι -από στόμα σε στόμα, από τόπο σε τόπο-, αλλά προσθέτει και κάτι περισσότερο, κάτι που μόνον ο κινηματογράφος μπορεί: φέρνει στο φως τις χειρονομίες των αφηγητών, τις εκφράσεις του προσώπου, τις σιωπές και τις εντάσεις, τη γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά τα στοιχεία, δηλαδή, που προσδίδουν τη δύναμη και την ιδιαιτερότητα στον κάθε παραμυθά. Η κυρία Σταυρούλα, η κυρία Αντιγόνη, η κυρία Ελισάβετ, ο κύριος Γιώργος και οι υπόλοιποι αφηγητές-πρωταγωνιστές (συνολικά, 16 πρόσωπα) εναλλάσσονται σε μια προφορική «σκυταλοδρομία» μύθων και λαϊκών ιστοριών, με όχημα την παραβολή και την αλληγορία. «Η ντοπιολαλιά είναι όμορφη στα παραμύθια», γράφει ο Βασίλης Λουλές στο ένθετο που συνοδεύει το DVD της ταινίας του. «Ζωντανεύει τις εικόνες που περιγράφουν, ενώ τα εκφραστικά πρόσωπα των γερόντων είναι σαν ένα απέραντο τοπίο που δεν χορταίνεις να παρατηρείς, να θαυμάζεις, να απολαμβάνεις. Πρόσωπα που, ακούγοντάς τα, μας γεννούν εικόνες στο μυαλό και μας κάνουν να θέλουμε να πούμε ιστορίες κι εμείς, με τη σειρά μας. Όλοι εμείς, και οι μεγάλοι και τα παιδιά. Γιατί όλοι θέλουμε να ακούμε παραμύθια κι όλοι μας έχουμε ένα δικό μας παραμύθι να μοιραστούμε. Οι γιαγιάδες κι οι παππούδες στο ντοκιμαντέρ μας δίνουν το χέρι. Τι λέτε, θα το πιάσουμε;».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία Βασίλης Λουλές
Σενάριο Βασίλης Λουλές, Κώστας Μαχαίρας
Μοντάζ Κινάν Ακάουϊ
Μουσική Νίκος Κυπουργός
Διεύθυνση φωτογραφίας Μιχάλης Γερανιός
Φωτογραφίες γυρισμάτων Μάνος Κριτσωτάκης
Παραγωγή e-trikala υπό την Αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων

ΠΟΥ: Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος – τηλ. 210-3418550)
ΠΟΤΕ: Παρασκευή 14 έως Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ (Διάρκεια: 115 λεπτά)
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 5 ευρώ

Κάθε βράδυ μετά την προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Την Παρασκευή 14/2 θα προλογίσει το ντοκιμαντέρ και θα είναι στη συζήτηση μετά την προβολή, η αφηγήτρια παραμυθιών Σάσα Βούλγαρη.

(Η ταινία διατίθεται σε DVD στο πωλητήριο του Ιδρύματος Κακογιάννη)

Δείτε ένα 14λεπτο απόσπασμα - TRAILER | «Μύλοι, καλικάτζαροι και ξωτικά στα λαϊκά παραμύθια…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου