Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Αλλάζουν το νόμο μετά το «πάθημα» του τυφλού μαθητή

Στην επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας με αφορμή την περιπέτεια του αριστούχου τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος δεν μπορεί να εισαχθεί στη σχολή της επιλογής του (Φυσικό Θεσσαλονίκης) λόγω σχετικής απαγόρευσης της σχολής.

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες το δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για να προσθέσει: «Γι' αυτό τον λόγο επανεξετάζουμε τις διατάξεις που συχνά προκαλούν αδικίες και καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση στη γνώση σε άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ εργαζόμαστε για την παροχή των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».

«Στόχος μας είναι κάθε νέος που επιθυμεί να σπουδάσει, να έχει την ευκαιρία του. Να μην υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα» διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την ευθύνη για την απόφαση της εισαγωγής ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες σε μια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την έχει η ίδια η σχολή. Αποτέλεσμα αυτής της ευχέρειας είναι άλλες σχολές να δέχονται πάσχοντες από οποιαδήποτε πάθηση και άλλες να τους αποκλείουν.

Ανακοίνωση για τον αποκλεισμό του Αργύρη Κουμτζή εξέδωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, με την οποία επισημαίνει ότι στην εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη δίνει απαντήσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα, φτάνοντας μέχρι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και στην επιστημονική περιοχή της χειρουργικής, είναι παράλογο να αποκλείονται νέοι με αναπηρίες από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο.

«Στην περίπτωση του τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή εφαρμόστηκε μια πρόβλεψη του εσωτερικού κανονισμού του Τμήματος Φυσικής, ο οποίος ασφαλώς και χρειάζεται ανανέωση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα. Όπως επίσης απαιτείται και η πρόβλεψη ενιαίων ρυθμίσεων και προϋποθέσεων για την εισαγωγή σε όλα τα ομοειδή τμήματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων» σημειώνει ακόμη ο κ. Μυλόπουλος, κάνοντας γνωστό ότι το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου