Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Χιλιάδες δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία και ειδικά σχολεία από το θέατρο Νέου Κόσμου

Δυνατή «φωνή» για τις ευαίσθητες ομάδες παιδιών αρθρώνει το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που έχει δώσει πάνω από 1700 δωρεάν παραστάσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς, γυναικείες φυλακές και ειδικά σχολεία. Για δωδέκατη χρονιά φέτος «σχηματίζει» μια δυνατή «γροθιά» κατά της δυστυχίας συνεχίζοντας τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ιδρύματα και όχι μόνο.

Στόχος της δράσης αυτής που έχει ως «σημαία» την αλληλεγγύη, είναι να ανοίξει τη θεατρική «πόρτα» για κάθε παιδί, να δώσει «ανάσα» και να προσφέρει ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα αυτό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που διεξάγεται από επαγγελματικό θέατρο σε καθημερινή βάση. 

Εκεί που το πρόβλημα και το παιδικό παράπονο χτυπά «κόκκινο», η κινητή μονάδα θεάτρου κάνει μια χαρούμενη και δυναμική εμφάνιση στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στα δωμάτια των ασθενών παιδιών, αλλά μπορεί και να παίξει το εκάστοτε έργο και για ένα μόνο παιδί. 

Ο αριθμός των δωρεάν παραστάσεων που δίνονται κάθε χρόνο ανέρχεται στις 150 -160, ενώ τα έργα είναι κομμένα και ραμμένα στα «μέτρα» των καταστάσεων αυτών. Λειτουργούν ως ένα δυνατό ψυχολογικό «στήριγμα» με καλλιτεχνική απόχρωση και αισιόδοξη νότα. 

Εκτός από τις παραστάσεις που δίνονται καθημερινά σε νοσοκομεία και ιδρύματα, τις Κυριακές στις 12:00 θα παίζεται η καινούργια παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου«Ξημερώνει» της Μαρίας Παπαλέξη. Το χαμηλό εισιτήριο των 4 ευρώ, αλλά και οι εισπράξεις του θεάτρου, που θα δώσουν στα παιδιά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση, είναι μια ακόμη πράξη αλληλεγγύης. 

Για τις ομάδες στις οποίες «απλώνει» ένα δυνατό χέρι υποστήριξης μίλησε στο in.gr η βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης, υπεύθυνη επικοινωνίας του θεάτρου του Νέου Κόσμου και συγγραφέας πολλών παιδικών έργων, Μαρία Παπαλέξη, λέγοντας : 

«Aντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και πριν την οικονομική κρίση, αλλά τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει κάνει ζημιά σε σχολεία της Αθήνας, όπου τα παιδιά υποσιτίζονται». 

Έτσι, συμπλήρωσε η Μαρία Παπαλέξη «έχουμε επεκταθεί στους χώρους αυτούς, όπου μπορεί να υπάρχουν και προγράμματα διανομής τροφίμων με πρωτοβουλία φορέων αλληλεγγύης». 

Το κινητό αυτό θέατρο αλληλεγγύης λειτουργεί με τρεις επαγγελματίες ηθοποιούς κάθε φορά, ενώ όπως δήλωσε η Μαρία Παπαλέξη «τα παιδιά το υποδέχονται με μεγάλη χαρά και είναι μια ευχάριστη έκπληξη.» 

Μπορεί η ομάδα να μην έχει την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη, με τη βοήθεια της πολιτείας να είναι αναιμική, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει ως δυνατό σύμμαχο το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που τους ενισχύει. 

Η δράση τους είχε ως αφετηρία τα Νοσοκομεία Παίδων και ιδρύματα όπως το Χατζηκυριάκειο, το Σικιαρίδειο, ειδικά σχολεία, ενώ δεν άργησαν να προσφέρουν ψυχολογική στήριξη σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στέκια μεταναστών και γυναικείες φυλακές για τα παιδιά των κρατουμένων. 

Η ιδέα φέρει την «υπογραφή» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή και υπεύθυνου του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ενώ η νέα παράσταση, «Ξημερώνει», που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο αυτής της δράσης σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός μικρού σκίουρου που μετά από ομηρικές περιπέτειες και «πάλη» με τους κινδύνους του δάσους καταφέρνει να σταθεί «όρθιος» και να φτάσει στο σπίτι του την ώρα που ξημερώνει. 

Παιδικό, αλλά άκρως επίκαιρο έργο… 

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου