Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Μπλόκο στην παιδική πορνογραφία από το υπ. Δικαιοσύνης

Ισχυρότερο πλέγμα νομοθετικής προστασίας με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, αλλά και της παιδικής πορνογραφίας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. 

Αναβαθμισμένο νομικό οπλοστάσιο με αυστηρές ποινές και βαριές διοικητικές καμπάνες, αξιοποίηση των μέσων της τεχνολογίας και εισαγωγή καινοτόμων εννοιών που αποκτούν ποινική υπόσταση για την προστασία των θυμάτων αποτελούν το τρίπτυχο του νομοσχεδίου.
Ετσι, για πρώτη φορά ο εισαγγελέας με αιτιολογημένη διάταξή του μπορεί να προχωρεί σε συγκεκριμένα κατασταλτικά μέτρα κατά των ιστοσελίδων που περιέχουν ή διαδίδουν παιδική πορνογραφία, όπως κατάργηση ή και φραγή της πρόσβασης σε τέτοιου είδους σελίδες.
Αν η βάση της επίμαχης ιστοσελίδας είναι στην Ελλάδα, επιβάλλεται η κατάργησή της, αν όμως η ύποπτη ιστοσελίδα δεν «φιλοξενείται» στην Ελλάδα (σ.σ.: το όνομά της δηλαδή σε έχει κατάληξη .gr), τότε επιβάλλεται η φραγή της πρόσβασης σε αυτήν.

Η ΟΔΗΓΙΑ. Επιπλέον, η ελληνική έννομη τάξη εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και θεσπίζεται το αξιόποινο των πράξεων που έως σήμερα ήταν στο απυρόβλητο και συνδέονται με πορνογραφικές παραστάσεις που έχουν επίκεντρο την οργανωμένη απευθείας έκθεση ανηλίκων είτε σε ζωντανή - live - μετάδοση είτε με τη χρήση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, όπως Skype. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα προβλέπονται για τους δράστες ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης που μπορεί να φθάνουν και τα 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο προκειμένου να συμμετέχει σε πορνογραφικές παραστάσεις ή διοργανώνει αυτές τιμωρείται ως εξής: Αν ο ανήλικος είναι κάτω από 12 ετών, ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Αν το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών η ποινή είναι κάθειρξη έως 10 έτη. Αν ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, η ποινή είναι φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Το θύμα μάλιστα μπορεί να κυνηγήσει και να διεκδικήσει την τιμωρία του δράστη ακόμη και μετά την ενηλικίωσή του, σε περίπτωση που το οικογενειακό περιβάλλον δεν άσκησε όλα τα νόμιμα μέσα για την προστασία του ανηλίκου.
Η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας (όπως π.χ. ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία κ.ά.), «όταν αυτά στρέφονται εις βάρος ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά εφόσον πρόκειται για κακούργημα», όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, δίνοντας τη δυνατότητα στο ίδιο το θύμα να στραφεί εις βάρος του δράστη, εφόσον το επιθυμεί, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας του στοχεύοντας στην τιμωρία του και τη δική του ηθική ικανοποίηση.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πρόβλεψη που αφορά στην απομάκρυνση του δράστη αξιοποίνων πράξεων που συνδέονται με την παιδική πορνογραφία και τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από το επαγγελματικό του περιβάλλον σε περίπτωση που έρχεται σε επαφή με παιδιά. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης για αδικήματα εις βάρος ανηλίκου «το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει στον καταδικασμένο την απαγόρευση άσκησης της επαγγελματικής του δραστηριότητας, εφόσον αυτή περιλαμβάνει τακτικές επαφές με ανηλίκους, για χρονικό διάστημα ενός έως πέντε ετών».

ΠΡΟΣΤΙΜΑ. Βαριές καμπάνες, αυστηρά διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 3.000.000 ευρώ, μέχρι και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας μπορεί να επιβάλει με απόφασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπό προϋποθέσεις, σε νομικά πρόσωπα (όπως κατασκηνώσεις). Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που έχει τεθεί υπό διαβούλευση, καλύπτονται «όλες οι περιπτώσεις αδικημάτων που τελέστηκαν μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο, που έχει εξουσία εκπροσώπησης για τη λήψη αποφάσεων». Συγκεκριμένα οι διοικητικές κυρώσεις μπορεί να είναι: πρόστιμο από 20.000 έως 3.000.000 ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του νομικού προσώπου από έναν μήνα έως δύο χρόνια, αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργων για το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Με το προωθούμενο πλέγμα των νομοθετικών διατάξεων δημιουργείται η Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, η οποία λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αποφαίνεται για τις αιτήσεις αποζημιώσεων ανήλικων θυμάτων εγκληματικής βίας.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου