Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Από το θρανίο στη δουλειά για αμειβόμενη μαθητεία 30.000 νέοι κάθε χρόνο.

Από τα θρανία κατευθείαν στη δουλειά θα στέλνει τους απόφοιτους τεχνικής εκπαίδευσης το νέο Εθνικό Σχέδιο Μαθητείας, με το οποίο επιδιώκεται να δίνονται απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση-εμπειρία σε 30.000 νέους κάθε χρόνο. Θα εφαρμοσθεί σταδιακά, με στόχο σε έξι χρόνια οι απόφοιτο να βρίσκουν εγγυημένα εργασία-μαθητεία σε επιχειρήσεις πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν.

Θα αμείβονται με το 70% του βασικού μισθού, θαασφαλίζονται και θα έχουν σοβαρές προοπτικές μόνιμης πρόσληψης, μέσω κινήτρων που θα παρασχεθούν στις επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση ποσοστού εργοδοτικών εισφορών).

Στο υπό διαμόρφωση Σχέδιο προβλέπεται και αλλαγή μοντέλου στις σπουδές δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο τα επαγγελματικά και τεχνικά σχολεία να προσφέρουν ουσιαστική κατάρτιση, να ανοίγουν δυνατότητες απασχόλησης και να γίνουν πρώτη επιλογή των νέων.

Αντίθετα απ' ότι συμβάνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα τα τεχνικά-επαγγελματικά λύκεια δεν παρέχουν επαρκή κατάριση και δεν δημιουργούν προοπτικές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να προσελκύουν μικρό ποσοστό μαθητών.

Αποτέλεσμα αυτής της ελληνικής στρέβλωσης είναι ότι σήμερα περίπου το 52% των ανέργων ηλικίας 15-24 ετών έχουν ολοκληρώσει τη γενική Μέση Εκπαίδευση, ενώ τουλάχιστον 20% εξ' αυτών έχουν πτυχίο από κάποια ανώτερη τεχνική - επαγγελματική σχολή.

Περίπου 10% των ανέργων έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση ή δεν έχουν παρακολουθήσει το σχολείο - αυτοί οι νέοι είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου