Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Παίζοντας με την τεχνολογία

Φωτάκια Led και αγώγιμες μπογιές, φυτά που παράγουν μουσική, αυτόφωτα φρούτα και ρομποτάκια που παίρνουν την ενέργειά τους από τον ήλιο. Αυτά είναι μερικά από τα υλικά των εργαστηρίων που διοργανώνει το Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 (από τις 11:00 έως τις 15:00) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μια κοινότητα εικαστικών, αρχιτεκτόνων, εκπαιδευτικών, μουσικών και τεχνολόγων οι οποίοι πιστεύουν στην πολυθεματική και ανοιχτή εκπαίδευση. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η προεγγραφή απαραίτητη.

Δημιουργικό διήμερο «Hack The Day@ Michael Cacoyannis Foundation» για παιδιά από 7 έως 12 ετών

Ο λόγος για ένα δημιουργικό διήμερο «Hack The Day@ Michael Cacoyannis Foundation» για παιδιά από 7 έως 12 ετών όπου η τεχνολογία και το πείραμα εμπλέκονται με τη γνώση και την πρακτική εφαρμογή, σε έξι διαφορετικά εργαστήρια.

Στόχος τους, η ανάδειξη της μοναδικότητας και της συνεργασίας και η προώθηση των δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από την εξερεύνηση της γνώσης και την πρακτική εξάσκηση, τη διέγερση της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της περιέργειας και την έμπνευση για πειραματισμό.

Τα έξι εργαστήρια είναι διάρκειας τεσσάρων ωρών. Κατά τη διάρκειά τους, τα παιδιά ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και τα ενδιαφέροντά τους θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν ένα πρότζεκτ με θέματα που κυμαίνονται από εφαρμογές ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και νέων τεχνολογιών σε δημιουργική χειροτεχνία, αρχιτεκτονικές κατασκευές, μηχανικά συστήματα και εικαστικές αφηγήσεις.

Απαραίτητη η προεγγραφή μέχρι την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων χρησιμοποιούν μεθοδολογίες της STEAM education (Science, Technology, Engineering, Arts, Math) και της κοινότητας του Maker Movement. Για όσους πιστεύουν, λοιπόν, ότι μέσα από το παιχνίδι και την εξερεύνηση τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα για την επιστήμη και την τεχνολογία δεν έχουν παρά να σπεύσουν…

Το Πρόγραμμα του Hack The Day@ Michael Cacoyannis Foundation
LED Painting - Σάββατο 22.02 (ώρες: 11:00 - 15:00, ηλικίες: 7-10)

Tα παιδιά, αφού κατανοήσουν βασικές αρχές του ηλεκτρισμού και τη συνδεσμολογία ενός απλού κυκλώματος, δημιουργούν τις δικές τους μικροκατασκευές με LED. Στη συνέχεια αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους ξεκινούν να δημιουργούν ζωγραφικές συνθέσεις χωρίς πινέλα, αλλά με τα πολύχρωμα led και τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού.
Ε-Cards - Σάββατο 22.02 (ώρες: 11:00 - 15:00, ηλικίες: 7-10)

Tα παιδιά, αφού κατανοήσουν βασικές αρχές του ηλεκτρισμού και τη συνδεσμολογία ενός απλού κυκλώματος, δημιουργούν τις δικές τους μοναδικές διαδραστικές κάρτες. Χρησιμοποιώντας πινέλα και αγώγιμη μπογιά διακοσμούν την κάρτα ζωγραφίζοντας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα κύκλωμα το οποίο επιτρέπει στην κάρτα να ανάβει leds και να παίζει μουσική.
Μusic Plants - Σάββατο 22.02 (ώρες: 11:00 - 15:00, ηλικίες 10-12).

Tα παιδιά δημιουργούν μια μοναδική ορχήστρα που παίζει μουσική από φυτά. Ανακαλύπτοντας πώς τα φυτά, αλλά και το ίδιο μας το σώμα, αποτελούν αγωγούς του ηλεκτρισμού, σχεδιάζουν ένα κύκλωμα για την παραγωγή ήχου. Συνθέτουν τη μουσική τους αυτοσχεδιάζοντας και αγγίζοντας τα ίδια τα φυτά.
Εlectric Tree - Κυριακή 23.02 (ώρες: 11:00 - 15:00, ηλικίες: 7-10).

Tα παιδιά, αφού κατανοήσουν τις αρχές του ηλεκτρισμού και των κυκλωμάτων, δημιουργούν μοναδικές αυτόφωτες κατασκευές που συνθέτουν ένα δέντρο. Τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς τα φρούτα αποτελούν αγώγιμα υλικά. Μέσα από χειροτεχνία και ηλεκτρονικές εφαρμογές καταφέρνουν να κατασκευάσουν μια μοναδική σύνθεση από αυτόφωτα φρούτα.
Solar Bots - Κυριακή 23.02 (ώρες11:00 - 15:00, ηλικίες 10-12).

Tα παιδιά δημιουργούν το δικό τους ρομπότ που παίρνει την ενέργειά του από τον ήλιο. Το ρομπότ μπορεί να είναι όχημα με ροδάκια, ανεμιστήρας, ή αυτόματος μαρκαδόρος που τρέχει και ζωγραφίζει. Οι μαθητές θα εισαχθούν σε βασικές έννοιες του ηλεκτρισμού και των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, όπως και της χρήσης ηλιακής ενέργειας και θα μάθουν να χρησιμοποιούν εργαλεία για την κόλληση ηλεκτρονικών σε πλακέτα. Αφού κατανοήσουν και κατασκευάσουν το κύκλωμα τα παιδιά θα αλλάξουν την «αμφίεσή» του και θα δημιουργήσουν το δικό τους ρομποτικό χαρακτήρα.
Color Sound Synthesis - Κυριακή 23.02 (ώρες: 11:00 - 15:00, ηλικίες 7-10)

Τα παιδιά δημιουργώντας χρωματιστές κατασκευές χειροτεχνίας παράγουν ήχους ενώ όταν αυτές κινούνται επηρεάζουν διάφορες παραμέτρους του ήχου. Πώς θα καταφέρουν να βρουν τη σωστή ισορροπία σε μια χωρική, ομαδική σύνθεση ώστε να δημιουργήσουν ένα μοναδικό, τόσο οπτικό όσο και ηχητικό αποτέλεσμα;

Διήμερο Φεστιβάλ Παιδικών Εργαστηρίων

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

από τις 11:00 έως τις 15:00

Hack The Day @ Michael Cacoyannis Foundation

Είσοδος Ελεύθερη

Απαραίτητη η προεγγραφή μέχρι την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014


Της Κατερίνας Λυμπεροπούλου στο thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου