Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τα παιδιά διαχωρίζουν τη φιλία ανάλογα με το φύλο

Σύμφωνα με μελέτη των Jennifer Watling Neal, Zachary P. Neal και Elise Cappella που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development, τα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, παρά το γεγονός ότι παίζουν όλα μαζί, θεωρούν ότι μπορούν να είναι φίλοι τα αγόρια μόνο με τα αγόρια και τα κορίτσια με τα κορίτσια.
Σύμφωνα με την Jennifer Watling Neal, βοηθό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, "τα παιδιά θεωρούν ότι το φύλο παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε μία φιλία, από ότι πραγματικά έχει". Η ίδια υποστηρίζει ότι τα παιδιά που έχουν πιο ξεκάθαρη οπτική για τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται γύρω τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τις συγκρούσεις και διαμορφώνουν πιο θετικές διαδραστικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι  οι επιπτώσεις των πεποιθήσεων αυτών στην παιδική ηλικία διακρίνονται και στις σχέσεις που διαμορφώνονται αργότερα στον εργασιακό χώρο.
Η νέα μελέτη  διερεύνησε τις φιλίες που διαμορφώνονται μέσα στις σχολικές τάξεις σε πέντε δημοτικά σχολεία της Αμερικής. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 426 παιδιά (δευτέρας έως τετάρτης τάξης) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φύλο αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των φιλικών σχέσεων: τα παιδιά ήταν εννιά φορές πιθανότερο να γίνουν φίλοι με συμμαθητές τους του ίδιου φύλου. Πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι, όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν για τους φίλους των φίλων τους, ένα παιδί ήταν 50 φορές πιθανότερι να πιστεύει ότι δύο συμμαθητές του ήταν φίλοι όταν αυτοί ανήκαν στο ίδιο φύλο.

Πηγή: futurity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου