Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Γερμανία: Αντιδράσεις για το μάθημα εναντίον της ομοφοβίας σε σχολεία

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης προτίθεται να εισάγει στο σχολικό πρόγραμμα τη διδασκαλία του σεβασμού στις σεξουαλικές προτιμήσεις, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Οι... φιλειρηνικές όμως προθέσεις της κρατιδιακής κυβέρνησης πυροδότησαν τεταμένη αντιπαράθεση με εκστρατείες υπέρ και κατά, παρεμβάσεις εκκλησιών και καταδίκη των «ομοφοβικών αντιδράσεων» από την κρατιδιακή κυβέρνηση.

Η πρόθεση της κρατιδιακής κυβέρνησης (Πράσινοι και Σοσιαλδημοκρατές) αφορά το σχολικό πρόγραμμα από το 2015 και έπειτα. Στόχος είναι να «αγκυροβοληθεί» στη διδασκαλία η καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Για έναν 41χρονο δάσκαλο, τον Γκάμπριελ Στένγκλε, αυτό έγινε κόκκινη σημαία. Ξεκίνησε έτσι στο Διαδίκτυο εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον του μαθήματος, υποστηρίζοντας λίγο πολύ πως αποτελεί «πλύση εγκεφάλου». 

Το κείμενο της εκστρατείας έχει μαζέψει περίπου 105.000 υπογραφές. Η καμπάνια όμως με τη σειρά της προκάλεσε νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

Το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας του κρατιδίου απέρριψε ως λανθασμένους τους ισχυρισμούς του κειμένου, λέγοντας πως δημιουργεί κλίμα εναντίον της αποδοχής, καλλιεργεί στρεβλωμένες και στερεοτυπικές εικόνες και προωθεί τις διακρίσεις. 

Οι αναφορές του είναι «εντελώς παράλογες» και οι ισχυρισμοί του κειμένου «είναι ανεύθυνοι και δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική συζήτηση», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανέφερε επίσης πως η διαδικτυακή εκστρατεία«κρύβει ιδεολογία διακρίσεων και είναι πολιτικά και παιδαγωγικά εσχάτης υποστάθμης».

Ενδιάμεσα, και οι χριστιανικές εκκλησίες προστέθηκαν μεν σε όσους καταγγέλλουν την«αναβάθμιση της ομοφυλοφιλίας στο σχολικό πρόγραμμα» και κάλεσαν το κρατίδιο να επιμείνει στις «παραδοσιακές αξίες», αλλά δεν έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών.

Το πληκτρολόγιο έπειτα όμως έπιασαν και άλλοι πολίτες, αυτήν την φορά σε αντίθεση της εκστρατείας του 41χρονου δασκάλου. Από τις 7 Ιανουαρίου, κείμενο που καταδικάζει ως παράλογα και εχθρικά για την ανοικτή κοινωνία τα όσα αναφέρονται στην πρώτη εκστρατεία έχει ήδη μαζέψει 47.000 υπογραφές.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου