Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Έρευνα: 1 στα 4 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση πονάει.

Πολλά παιδιά και έφηβοι με εγκεφαλική παράλυση υποφέρουν από χρόνιο πόνο, αναφέρει μια έρευνα, αλλά συνήθως αυτό δεν αναγνωρίζεται και δεν αντιμετωπίζεται. 

Περισσότερο από το 25% των νεαρών ατόμων με εγκεφαλική παράλυση έχουν μέτριο μέχρι σοβαρό χρόνιο πόνο που περιορίζει τις δραστηριότητές τους, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics. Οι πιο κοινές αιτίες που αναφέρονται είναι η εξάρθρωση ισχίου και η δυστονία. Τα ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 250 άτομα 3-19 ετών με εγκεφαλική παράλυση. Οι θεραπευτές, οι φροντιστές και, όπου ήταν δυνατόν, τα ίδια τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τους πόνους που είχαν. 

«Αυτή η έρευνα υπογράμμισε τη σημασία του να ρωτάται κάθε παιδί με εγκεφαλική παράλυση σχετικά με το επίπεδο του πόνου που νιώθει» αναφέρει η Melanie Penner, μία υπότροφος της αναπτυξιακής παιδιατρικής της κλινικής αποκατάστασης για παιδιά Holland Bloorview στο Τορόντο που διεξήγαγε τη συγκεκριμένη έρευνα. 

Με τις δυσκολίες επικοινωνίας και με μια μεγάλη ποικιλία πιθανών αιτιών, η αξιολόγηση των επιπτώσεων του πόνου στο συγκεκριμένο πληθυσμό είναι συχνά δύσκολη, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τις αιτίες που προκαλούν πόνους και να τους αντιμετωπίζουν.

Απόδοση στα ελληνικά του άρθρου "Study: 1 In 4 With Cerebral Palsy In Pain" της  MICHELLE DIAMENT

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου