Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο!

Τα σχολεία άνοιξαν και έχει ξεκινήσει ακόμα μια όμορφη καινούρια χρονιά για τα παιδιά. Ομολογουμένως, το σχολείο είναι κάτι σαν δεύτερο σπίτι για κάθε παιδί καθώς εκεί βρίσκεται αρκετές ώρες της μέρας. Για το λόγο λοιπόν αυτό, το να φροντίσουμε αυτό που τρώνε να είναι υγιεινό και θρεπτικό είναι μεγάλης σημασίας.

Δυστυχώς, στα περισσότερα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχει διατροφική παιδεία και οι επιλογές που προσφέρουν τα κυλικεία δεν είναι και οι καλύτερες για τους μικρούς μας φίλους. Πίτσες, τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, λουκουμάδες… Όλα γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά! Ύστερα αναρωτιούνται πολλοί γονείς γιατί ξαφνικά το παιδί τους εμφανίζει τα πρώτα σημάδια παχυσαρκίας μετά τα 10.

Αυτό, όμως, είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί!! Πώς; Ετοιμάζοντας με τα χεράκια μας το κολατσιό που θα πάρει το παιδί μας στο σχολείο! Ας δούμε μερικές εύκολες, γρήγορες μα πάνω από όλα υγιεινές προτάσεις.
  • Τοστ ή σάντουιτς με άπαχο τυρί και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι (αποφεύγουμε τα αλλαντικά γιατί αλλοιώνονται από τη ζέστη). Αυτό το κολατσιό αποτελεί ιδανική επιλογή, αν δεν έχουμε χρόνο να ετοιμάζουμε καθημερινά κάτι για το σχολείο.
  • Αραβική πίτα με τυρί.
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κοτόπιτα που θα έχουμε φτιάξει με αγνά υλικά και όσο μπορούμε άπαχα.
  • Σπιτικό burger. Με μπιφτέκι γαλοπούλας που δεν αλλοιώνεται και τυρί light.
  • 2 κουλούρια Θεσσαλονίκης.
  • Σπιτικό hot dog με ψωμάκι roll και 2 λουκάνικα με μειωμένα λιπαρά.
  • Σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς για τη σωστή διατροφική υποστήριξη. Οι ξηροί καρποί είναι το διατροφικό θαύμα της φύσης.
Η προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι αποτελεί εξαιρετικό διατροφικό μάθημα για τα παιδιά. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, καλό είναι να τα αφήνουμε να ετοιμάζουν το κολατσιό του σχολείου μόνα τους. Αυτό θα τους δημιουργήσει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για τη διατροφή τους, και παράλληλα θα απολαύσουν το κολατσιό τους, γιατί απλούστατα θα είναι κάτι που έφτιαξαν μόνα τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς έχουν την ευθύνη να παρέχουν τα υλικά για το κολατσιό, τα οποία θα πρέπει να είναι υγιεινά και θρεπτικά.

Πηγή: foodtrails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου