Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Εγκαίνια νέων προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη

To KEΘΕΑ σάς προσκαλεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στις 12 το μεσημέρι στα εγκαίνια του κτιρίου του επί της οδού Πίνδου 4 στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, όπου θα στεγαστούν νέα προγράμματα και υπηρεσίες του οργανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης την περίοδο της κρίσης. Τα εγκαίνια θα γίνουν από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Τα εγκαίνια σηματοδοτούν τη διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο κατά την οποία το πρόβλημα των ναρκωτικών προσλαμβάνει νέες διαστάσεις. Η εξάπλωση του ΗIV/AIDS μεταξύ των χρηστών, η εμφάνιση νέων παράνομων ουσιών, η αποδυνάμωση του κινήτρου για θεραπεία και η στροφή σε πιο επικίνδυνους τρόπους χρήσης έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των εξαρτημένων και την κοινωνική τους περιθωριοποίηση την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο είναι περισσότερο αισθητό στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέα, καινοτόμα προγράμματα και υπηρεσίες.

Με τα νέα προγράμματά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης το ΚΕΘΕΑ στοχεύει κυρίως στην υποστήριξη των ομάδων που παρουσιάζουν εντονότερα ψυχοσωματικά προβλήματα και δυσμενέστερες προοπτικές ένταξης, όπως οι φυλακισμένοι και αποφυλακισμένοι, οι άστεγοι χρήστες, οι χρήστες με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης και απουσία υποστηρικτικών δικτύων, καθώς και εξαρτημένοι που αντιμετωπίζουν συγχρόνως ψυχιατρικά προβλήματα (διπλή διάγνωση). 

Οι νέες υπηρεσίες έρχονται να καλύψουν σημαντικές ελλείψεις του εθνικού δικτύου υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα και αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά (ν. 4139/2013) για θεραπεία και επανένταξη έναντι της τιμωρίας και του εγκλεισμού. 

Στο κτήριο της οδού Πίνδου θα στεγάζονται:

Το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Το Κέντρο, σε συνδυασμό με τη νέα θεραπευτική κοινότητα 84 θέσεων, που σύντομα τίθεται σε λειτουργία από το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στις φυλακές Διαβατών, θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες ουσιών που έχουν εμπλοκή με το ποινικό σύστημα να ακολουθήσουν το δρόμο της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης.

Πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο, στο πλαίσιο του δικτύου φροντίδας εξαρτημένων ατόμων στο δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δημιουργεί το ΚΕΘΕΑ, εξολοκλήρου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το πρόγραμμα θα δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την πόλη μέσω ειδικά διαμορφωμένης και εξοπλισμένης κινητής μονάδας, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες παρέμβασης σε κρίση, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη και συστηματική δικτύωση με τις υπηρεσίες όλων των φορέων θεραπείας στην πόλη. 

Κέντρο διημέρευσης χρηστών (Off Club), το οποίο θα δίνει στους εξαρτημένους τη δυνατότητα να παραμείνουν αρκετές ώρες καθημερινά μακριά από τη χρήση σε έναν ασφαλή και «ελεύθερο» από ουσίες χώρο. Θα προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενημέρωσης και στήριξης με στόχο τη μείωση της βλάβης από τη χρήση ουσιών, πρωτοβάθμιας περίθαλψης γενικής ιατρικής/παθολογίας και οδοντιατρικής, σίτισης φροντίδας της ατομικής υγιεινής, δικτύωσης με φορείς και υπηρεσίες, παραπομπής σε θεραπευτικό πρόγραμμα. 

Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο, το οποίο θα προσφέρει σε εξωτερική βάση ολοκληρωμένη υποστήριξη σε εξαρτημένα άτομα που εμφανίζουν συγχρόνως ψυχιατρική διαταραχή καθώς και στις οικογένειές τους με στόχο τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη. Στο πλαίσιο του Κέντρου θα προσφέρεται επίσης πρόγραμμα συμβουλευτικής και θεραπείας για άτομα που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ και για τις οικογένειές τους. Το Κέντρο ανήκει σε ένα δίκτυο 7 συνολικά ανάλογων δομών που δημιουργούνται από το ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»).

Επιπλέον στο ίδιο κτήριο θα στεγάζεται το KEΘΕART, το πρώτο σημείο πώλησης προϊόντων των παραγωγικών εργαστηρίων και δημιουργικών ομάδων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, καθώς και το γραφείο πόλης της τυπογραφικής μονάδας ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας επαγγελματικής κατάρτισης και αυτοχρηματοδότησης του οργανισμού.

Πηγή: KEΘΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου