Γράφει η Ιωάννα Αγγέλου, ειδική παιδαγωγός
Πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται όταν βλέπουν τα παιδιά τους να κάθονται ώρες ατελείωτες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης/ του υπολογιστή ή μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό.
Η ανησυχία τους δεν είναι αβάσιμη, καθώς έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του παιδιού: παχυσαρκία, κοινωνική απομόνωση, χαμηλή σχολική επίδοση, αδυναμία συγκέντρωσης, παθητικότητα, προβλήματα όρασης, αποτελούν μερικές μόνο από τις αρνητικές όψεις αυτού του φαινομένου που παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις. Τι μπορούν να κάνουν όμως οι γονείς;
- Φροντίστε να μην υπάρχει τηλεόραση, υπολογιστής ή ηλεκτρονικό στο δωμάτιο του παιδιού. Τοποθετήστε αυτές τις ηλεκτρικές συσκευές στον κοινόχρηστο χώρο (πχ σαλόνι) για να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.
- Βάλτε από την αρχή ένα πρόγραμμα. Καθίστε μαζί με τα παιδιά και ορίστε πόσες ώρες μπορούν να κάθονται στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, ποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας (πχ μετά το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, μόλις τελειώσουν τα μαθήματά τους) και με τι μπορούν να ασχοληθούν εκείνο το χρονικό διάστημα (ποιες εκμπομπές μπορούν να δουν, ποια παιχνίδια να παίξουν, τι είδους ιστοσελίδες να επισκεφθούν). Αν ο έλεγχος έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό και έχει καθιερωθεί μια ρουτίνα πολύωρης τηλεθέασης, εξηγήστε στο παιδί ότι δεν θα μπορεί κανένα μέλος της οικογένειας να βλέπει όση ώρα θέλει τηλεόραση. Τονίστε οτι όλες οι άλλες δραστηριότητες έχουν παραμεληθεί εξαιτίας της τηλεόρασης/ του ηλεκτρονικού και ότι αυτό θα αλλάξει. Στην αρχή θα υπάρξουν γκρίνιες, καβγάδες, κλάματα. Μην υποχωρήσετε! Καθίστε μαζί με τα παιδιά, πάρτε ένα πρόγραμμα της τηλεόρασης, μολύβι και χαρτί και σημειώστε με τα παιδιά τα πιο αγαπημένα τους σήριαλ/εκπομπές. Εξηγήστε τους ότι μόνο αυτές θα παρακολουθούν. Φροντίστε να μην ξεπερνούν τη μία με δύο ώρες κάθε μέρα. Αν τα παιδιά θέλουν να δουν περισσότερες εκπομπές, θα πρέπει να διαλέξουν.
- Μην φτάσετε στο αντίθετο άκρο απαγορεύοντας τελείως την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το ηλεκτρονικό. Αποτελούν, δυστυχώς ή ευτυχώς, μέρος της ζωής των παιδιών της σύγχρονης εποχής και η πλήρης άρνησή τους, μόνο προβλήματα και καβγάδες μπορεί να φέρει.
- Δώστε και εσείς το καλό παράδειγμα. Είναι παράλογο να το απαιτείται από τα παιδιά σας να μην βλέπουν τηλεόραση την στιγμή που εσείς δεν την κλείνετε ποτέ. Κάντε ένα πρόγραμμα σχετικά με το πότε θα την ανοίγετε και χρησιμοποιήστε ένα DVD εγγραφής για να γράψετε ό,τι θέλετε να δείτε εσείς και τα παιδιά σας, αλλά δεν προλαβαίνετε ή δεν είναι στις ώρες που μπορείτε να δείτε τηλεόραση.
- Κλείστε την τηλεόραση. Μην την αφήνετε να παίζει ενώ κάνετε δουλειές ή χαλαρώνετε. Αν ακούγεται συνέχεια ο ήχος από την τηλεόραση, το παιδί δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί σε τίποτα άλλο και θα θέλει να δει ακόμα και προγράμματα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα το ενδιέφεραν καν.
- Βοηθήστε το παιδί σας να βρει κάτι άλλο να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, μέσα ή έξω από το σπίτι. Γράψτε το σε κάποιο άθλημα, σε ωδείο, αγοράστε του υλικά για κατασκευές και λογοτεχνικά βιβλία, βοηθήστε το να βρει φίλους για παιχνίδι και συζητήσεις. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν άπειρες δραστηριότητες για τα παιδιά και τους εφήβους. Σίγουρα κάποια από αυτές θα συγκινεί και το δικό σας παιδί. Αφιερώστε λίγο χρόνο και σίγουρα θα την ανακαλύψετε.
- Αν έχετε περισσότερες από μια τηλεοράσεις στο σπίτι, δώστε τις σε συγγενείς και φίλους που τις έχουν ανάγκη. Αφήστε μόνο μία στο σαλόνι, περνώντας το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν θα πρέπει η τηλεόραση να έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας.
- Μην βάζετε συνδρομητική τηλεόραση για να βλέπετε αθλητικά ή τις σειρές σας. Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα συνδρομητικά πακέτα έχουν παιδικά κανάλια με εκπομπές όλο το 24ωρο. Προτιμήστε να δείτε έναν αγώνα σε κάποιο καφέ και ενοικιάστε σειρές ή ταινίες από κάποια βιντεολέσχη.
- Μην χαλάτε τις καλές συνήθειες που απόκτησαν τα παιδιά σας σε περιόδους διακοπών. Αν αφήσετε ένα παιδί τρεις μήνες μπροστά στην τηλεόραση «επειδή δεν έχει σχολείο», θα είναι πολύ δύσκολο να το ξαναβάλετε σε πρόγραμμα μόλις τελειώσουν οι διακοπές.
- Ασχοληθείτε με το παιδί σας στον ελεύθερο χρόνο του. Ξεκινήστε κάτι μαζί: κάντε ποδήλατο, μοντελισμό, παζλ και ό,τι άλλο μπορεί να ευχαριστεί και τους δυό σας.
- Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση σαν babysitter. Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας όσο κουρασμένοι και αν είστε. Μάθετέ τα από μικρά να παίζουν ή να απασχολούνται και μόνα τους και δώστε τους το κατάλληλο υλικό για να περνάνε ευχάριστα τις ώρες τους.
- Κλείστε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όταν υπάρχουν επισκέπτες. Δείξτε τους την αξία της επικοινωνίας και της ανθρπώπινης επαφής.
- Κάντε την τηλεόραση και τον υπολογιστή οικογενειακή υπόθεση. Παρακολουθήστε μαζί εκπομπές και ταινίες, παίξτε παιχνίδια, συζητείστε και χρησιμοποιήστε την σύγχρονη τεχνολογία για να περάσετε ευχάριστα και εποικοδομητικά χρόνο με τα παιδιά σας.
Αν το παιδί επιμένει να απομονώνεται ώρες ατελείωτες βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικό, ίσως θα πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά μήπως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα/ δυσκολίες στο σχολείο ή και γενικότερα και για αυτό «χάνεται» μέσα σε σειρές, ταινίες και παιχνίδια. Σκεφτείτε: αισθάνεται ευτυχισμένο; Έχει φίλους; Στο σχολείο περναέι καλά, το εκφοβίζουν, το κοροϊδεύουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου