Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

"Τα μαγικά υφάσματα", συγγραφική ομάδα "Μικρά Μολύβια"

Κάποτε ο κύριος Γεράσιμος έραβε ρούχα για πλούσιες οικογένειες. Τώρα που οι παραγγελίες του μειώθηκαν βρίσκει παρηγοριά στο χόμπι του, την κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών. Με τη βοήθεια των υφασμάτων του, τα παιχνίδια που κατασκευάζει παίρνουν ζωή. Καθώς διηγούνται την ιστορία τους, μας θυμίζουν πως -πολλές φορές- τα όνειρά μας εκπληρώνονται με τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε αμέσως.

Δυο λόγια για τα «ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ»
Τα «ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ» αποτελούν εδώ και μία δεκαετία τη μαθητική συγγραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. Για τη σχολική χρονιά 2012-2013 αποφάσισαν μέσα από το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ» να... μεγαλώσουν, επιζητώντας τη συνεργασία και άλλων σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα για τη δημιουργία του νέου τους βιβλίου με τίτλο «ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ» (εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια) συνεργάστηκαν:
230 μαθητές και μαθήτριες από
9 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου (Ιδ. Εκπ. ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, 5ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου «Οδυσσέας Ελύτης», Δ. Σ. ΑΔΕΛΕ (Ρεθύμνου), 2ο Δ.Σ. Αγ. Ιωάννη Ρέντη «Αντώνης Σαμαράκης», 2ο Δ.Σ. Αμαλιάδας, ΚΣΤ΄ Λεμεσού (Κύπρος), 13ο Δ.Σ. Αγρινίου, 6ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης και 3ο Δ.Σ. Περιστερίου.)
17 εκπαιδευτικοί - συντονιστές και
2 διακεκριμένοι συγγραφείς (Ιφιγένεια Μαστρογιάννη και Κώστας Πούλος)

Προδημοσίευση

Ξημέρωνε 9 Ιανουαρίου. Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές ήταν πια μια γλυκιά ανάμνηση. Οι δρόμοι της πόλης ήταν άδειοι. Την προηγούμενη νύχτα είχε βρέξει. Στον δρόμο σχηματίζονταν μικρές λιμνούλες και πάνω τους καθρεφτίζονταν οι βιτρίνες των καταστημάτων που πια δεν ήταν στολισμένες. Μόνο τα νωχελικά βήματα ενός ανθρώπου διέκοπταν τη σιωπή. Ήταν ένας ψηλός γκριζομάλλης κύριος με καστανά μάτια, κοντά στα εξήντα. Φαινόταν σκυθρωπός. Το όνομά του ήταν Γεράσιμος.

Κάποτε έραβε ρούχα για πλούσιες οικογένειες. Τον τελευταίο καιρό οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά. Όλοι προτιμούσαν πια τα έτοιμα ρούχα που έρχονταν από την πρωτεύουσα. Άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η γυναίκα του επέμενε πως έπρεπε να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα. Τα παιδιά τους ζούσαν ήδη εκεί και είχαν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες. Ο ίδιος έκανε υπομονή, πιστεύοντας πως σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν.

Σταμάτησε μπροστά στο κατάστημά του. Η πινακίδα έγραφε «ΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ». Βρισκόταν σε μία αραιοκατοικημένη μεριά της πόλης. Κοίταξε το ρολόι του. Κάθε μέρα ερχόταν όλο και νωρίτερα. Παράξενο, αφού δεν είχε τίποτα για να ράψει.

Ανοίγοντας την ξύλινη πόρτα, αντίκρισε, όπως και κάθε μέρα, την εσωτερική σιδερένια σκάλα που ένωνε το ισόγειο με το υπόγειο του καταστήματος. Το ισόγειο ήταν γεμάτο με πολλά ρούχα που είχε φτιάξει ο ίδιος. Στη μέση του δωματίου υπήρχε ένα εντυπωσιακό γραφείο από έβενο. Σ’ αυτό σχεδίαζε τα ρούχα του. Λίγο πιο κει η ραπτομηχανή του. Δίπλα στο παράθυρο υπήρχαν ένα μικρό ξύλινο τραπεζάκι, μια πράσινη βελούδινη πολυθρόνα και δίπλα της μια παλιά ξυλόσομπα. Αυτό το σημείο ο κύριος Γεράσιμος το αποκαλούσε «η γωνιά μου», επειδή εκεί έπινε κάθε μέρα το τσάι του και χάζευε τους περαστικούς.

Έφτιαξε ένα ζεστό τσάι και κάθισε δίπλα στη σόμπα του. Για λίγα λεπτά έμεινε να κοιτάζει τον άδειο δρόμο. Έπειτα κατευθύνθηκε προς το υπόγειο. Εκεί υπήρχε κάτι που τον παρηγορούσε και του κρατούσε συντροφιά: Τα ξύλινα παιχνίδια του! Πράγματι, το υπόγειο ήταν γεμάτο ξύλινα παιχνίδια. Ήταν το χόμπι του να τα κατασκευάζει. Από τότε που οι παραγγελίες του μειώθηκαν, περνούσε τις περισσότερες ώρες του εκεί. Στη μέση του δωματίου υπήρχε ένα παλιό τραπέζι και πάνω του πολλά μισοδουλεμένα ξύλα, καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία. Στο βάθος ξεχώριζε μια γυάλινη, λαμπερή βιτρίνα. Εκεί τοποθετούσε τα πιο επιτυχημένα ξύλινα παιχνίδια του.

Έριξε μια ματιά γύρω του. Έπειτα μια τρελή σκέψη πέρασε από το μυαλό του και το πρόσωπό του φωτίστηκε. «Γιατί όχι;», μουρμούρισε. Πήρε μαζί του μερικά από τα δημιουργήματά του, ανέβηκε τη σιδερένια σκάλα και τα τοποθέτησε προσεκτικά στη βιτρίνα του καταστήματός του.

Έπειτα κάθισε στη γωνιά του, χώθηκε στη βελούδινη πολυθρόνα του και αποκοιμήθηκε.

*Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου από τα παιδιά της συγγραφικής ομάδας «ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 08 Ιουνίου 2013 (στις 3 μ.μ.), στο καφέ του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟS (Σταδίου 24). Θα την προλογίσουν οι δύο συγγραφείς, η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη και Κώστας Πούλος, ενώ τον συντονισμό θα έχουν οι εκπαιδευτικοί-συντονιστές των συγγραφικών ομάδων Β. Αρβανίτη, Γ. Ζαχαρόπουλος, Θ. Κοτρώνης και Κατ. Αθανασοπούλου.

Η φετινή προσπάθεια είναι αφιερωμένη στη στήριξη του έργου της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στην οποία θα διατεθεί μέρος των εσόδων.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου