Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Φωτογραφίζοντας τα ελληνικά παραμύθια, μια ιδέα της Σάσας Βούλγαρη


Τα παραμύθια; Η ζωή της ολόκληρη! Σε μια χρονική στιγμή που η παραμυθία -η παρηγοριά- μοιάζει να μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, αυτή αναμετρά τα σκαλοπάτια της ζωής της κι αναρωτιέται «γιατί εγώ να είμαι τόσο τυχερή;».

«Είκοσι ολόκληρα χρόνια και βάλε, συνεχίζει, να λέω τα παραμύθια μου, πότε σε μικρούς, πότε σε μεγάλους, να δημιουργώ κόσμους ολόκληρους και να με ακολουθούν πιστά στην τρέλα μου όλο και περισσότεροι... Υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία;».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να ακολουθείς το όνειρό σου και την αγάπη σου. Γι’ νιώθεις τυχερή και τα βλέπεις όλα φωτεινά! Το παραμύθι είναι πιο αληθινό κι απ’ την αλήθεια. Γιατί κάθε ανθρώπινη γνώση παίρνει τη μορφή της αφήγησης.

Η Σάσα η παραμυθού, σήμερα, στους δύσκολους καιρούς μας, αισθάνεται την ανάγκη να αποθέσει φόρο τιμής σε όσους έζησαν πριν από αυτήν και που χάρη στην ευλαβική τους παράδοση μπορεί η ίδια να έχει στο στόμα της όλο τον πολύτιμο θησαυρό μας και εμείς να τον δεχόμαστε από την ίδια σε μια πράξη μαγική και τελετουργική.

Αυτή τη φορά η Σάσα μας περιμένει στη γιορτή μιας Ελλάδας που μοσχοβολά ομορφιά και δε φοβάται κανένα Δράκο. Μαζί της συνοδοιπόροι και συνεργάτες πολλοί... Ξεκινά με το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης και λόγου «Λύκοs»
σε μια παραμυθένια φωτογραφική σύμπραξη!

Με τη φαντασία

Mια φορα κι εναν καιρο... οι άνθρωποι έφτιαχναν τις εικόνες των παραμυθιών με τη φαντασία τους. Οι σκιές γίνονταν τέρατα, οι φυλλωσιές στον άνεμο γίνονταν νεράιδες που χόρευαν, τα ζώα και οι άνθρωποι μιλούσαν με τα μάτια, τα κυπαρισσόμηλα έλαμπαν χρυσά στον ήλιο και τα χείλη των κοριτσιών έβαφαν ολόκληρο γιαλό κόκκινο στο λιοβασίλεμα...

Το παραμύθι στην Πόλη

Aλήθεια... οι άνθρωποι βλέπουν ακόμα εικόνες των παραμυθιών;
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το διαδικτυακό περιοδικό «Λύκοs» συνεργάζονται σε μια έκθεση φωτογραφίας που ξεκίνησε από μια ιδέα της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη. 
Φράσεις από παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια, επιλεγμένες από τη Σάσα Βούλγαρη με αφορμή το νέο της πρόγραμμα για όλη την οικογένεια "Τα Τρία Χρυσά Μήλα – Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια", έγιναν η αφορμή και η έμπνευση να «εικονοποιηθούν» φωτογραφικά κάποιες παραμυθικές σκηνές μέσα στο αστικό καθημερινό περιβάλλον μιας μεγάλης πόλης όπως η Αθήνα.

* Έκθεση Φωτογραφίας: 13 – 20 Οκτωβρίου του 2013
Στις 11.30 το πρωϊ
Πρωτότυπη Ιδέα – Επιλογή Κειμένων: Σάσα Βούλγαρη 
Οργάνωση Έκθεσης: Περιοδικό Λύκοs
Επιμέλεια Έκθεσης: Δημήτρης Κεχρής, υπεύθυνος φωτογραφίας περιοδικού "Λύκοs"

* Φωτογραφίζουν: Δημήτρης Κεχρής, Λευτέρης Κρυσάλης, Γρηγόρης Δάλλης, Γιώργος Χαρίσης, Δημήτρης Δρυστέλλας, Ηλέκτρα Σίμου, Μαρία Θεοδοσίου, Μαρία Καππάτου, Ηλίας Λιατσόπουλος, Χριστίνα Κωβαίου, Γιάννης Καρπούζης, Κωνσταντίνος Kein
Επιμέλεια Αφίσας: Έλενα Μητσακάκη

* Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206
Ταύρος, Αθήνα
Τηλ. 210 3418550,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου