Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια

5 τρόποι για να πετύχετε την ειρηνική συνύπαρξη των παιδιών σας, όταν ένα από αυτά έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ).

Το όνειρο των γονέων είναι να μεγαλώσουν παιδιά που όχι απλώς θα τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους όσο είναι μικρά, αλλά θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, στήριγμα το ένα για το άλλο για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

Ωστόσο όταν ένα παιδί έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ), η δημιουργία μιας καλής σχέσης με τα αδέρφια του μπορεί να είναι πραγματικά πρόκληση. Πώς μπορούμε να πετύχουμε την ειρηνική συνύπαρξη των παιδιών ας σε αυτή την περίπτωση;

· Μην δίνετε στο ένα παιδί το ρόλο του «τέλειου» και στο άλλο παιδί τον ρόλο του «προβληματικού». Τονίστε – και πιστέψτε πραγματικά- ότι το κάθε άτομο έχει δυνατά σημεία και αδυναμίες. Ζητήστε από τα παιδιά σας να επαινούν ειλικρινά το ένα το άλλο για κάτι που έκαναν τουλάχιστον  μία φορά την ημέρα. 

· Διδάξτε στα παιδιά σας να εκτιμούν την αξία μιας στενά δεμένης οικογένειας. Μάθετε στα παιδιά σας ότι τα μέλη της οικογένειας βοηθάνε πάντα το ένα το άλλο και είναι ενωμένα στις δύσκολες στιγμές. 

· Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις μεταξύ τους, αλλά μην τους επιτρέπετε να χρησιμοποιούν αρνητικούς χαρακτηρισμούς και βρισιές. Τα παιδιά πρέπει να σέβονται τα συναισθήματα των άλλων όταν εκφράζουν τα δικά τους. 

· Να προωθείτε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την συνεργασία και όχι δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό. Βάλτε τα να φτιάξουν μαζί ένα κάστρο και όχι να κάνουν δύο διαφορετικά κάστρα για να δείτε ποιο είναι το καλύτερο. 

· Φροντίστε το κάθε παιδί να έχει τον δικό του «χώρο» όπου θα μπορεί να πηγαίνει μέχρι να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.

Πηγή: Sibling Revelry: Five ways to keep the peace among your kids.

Απόδοση στα ελληνικά από την Ιωάννα Αγγέλου, ειδική παιδαγωγό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου