Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μαραθώνιος για τους υποψηφίους ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μια απαιτητική χρονιά περιμένει και φέτος τους μαθητές της Γ΄ λυκείου, που ήδη προετοιμάζονται εντατικά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Kαι οι μαθητές της Α΄ λυκείου ξεκινούν με νέα δεδομένα ενώ θα πρέπει να ξέρουν ότι μέχρι και σήμερα έχουν τη δυνατότητα ν΄ αλλάξουν μάθημα επιλογής εφόσον το επιθυμούν.

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, οι υποψήφιοι -τελειόφοιτοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα δεν αφορούν αυτούς και όσα έχουν προαναγγελθεί αφορούν τους μαθητές της Α΄ λυκείου και κανέναν άλλο. Αρα οι φετινοί υποψήφιοι το μόνο που πρέπει να ξέρουν είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα όσο αφορά στις σχολές που υπάρχουν στο μηχανογραφικό αφού πολλά τμήματα έχουν... εξαφανιστεί, άλλα έχουν μετονομασθεί και άλλα έχουν συγχωνευθεί. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στο φετινό μηχανογραφικό ώστε να ξέρετε ακριβώς ποιες αλλαγές έχουν γίνει σε σχολές, που σας ενδιαφέρουν και να είσαστε προετοιμασμένοι.

Επίσης είναι απαραίτητο οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου που επιθυμούν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση να είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις λήψης του απολυτηρίου καθώς και για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Για το λόγο αυτό το ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ σε αρκετά από τα επόμενα θα αφιερώνει σημαντικό χώρο για τη σχετική ενημέρωσή σας.

Με τις απολυτήριες εξετάσεις στα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και σε εθνικό επίπεδο στην τελευταία τάξη του Λυκείου επιδιώκεται να διαπιστωθεί ο βαθμός αφομοίωσης των διδαχθέντων και ο βαθμός ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας του μαθητή, καθώς και να διαπιστωθεί αν ο μαθητής διαθέτει το ελάχιστο επίπεδο γνώσεων που απαιτείται για την απόκτηση του απολυτηρίου.

Κριτήρια επιλογής
Το κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού είναι ότι βασίζεται ως προς τα κριτήρια επιλογής των εισαγομένων τελειοφοίτων σε βαθμολογικά δεδομένα προφορικής και γραπτής εξέτασης μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου, τα οποία είναι αποδεσμευμένα από τα αντίστοιχα που λαμβάνονται υπόψη για την αποφοίτηση και την απόκτηση του απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου.

Οι απόφοιτοι Ενιαίου ή Γενικού Λυκείου προηγούμενων ετών μπορούν να επιδιώξουν τη βελτίωση της βαθμολογίας τους μετέχοντας εκ νέου στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων της τελευταίας τάξης που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο και για την εισαγωγή τους λαμβάνονται υπόψη τα βαθμολογικά δεδομένα της τελευταίας αυτής γραπτής τους εξέτασης.

Για όσους αποφοίτους συμμετέχουν στις εξετάσεις αυτές τα αμέσως δύο επόμενα έτη απ' αυτό της αποφοίτησής τους λαμβάνεται υπόψη και ο προφορικός βαθμός που σημείωσαν όταν φοιτούσαν στην τελευταία τάξη, ο οποίος προσαρμόζεται αν απαιτείται κάθε φορά προς το γραπτό βαθμό, ενώ για όσους συμμετέχουν μετά την παρέλευση δύο ετών από τη λήψη του απολυτηρίου λαμβάνονται υπόψη μόνο οι γραπτοί βαθμοί της τελευταίας αυτής εξέτασής τους.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου