Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Οι σέξι selfies μπορεί να αναστατώνουν τους γονείς, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής εφηβείας.

Το αφελές 'κήρυγμα' μιας μητέρας στα κορίτσια που αναρτούν φωτογραφίες στο Facebook των γιών της - Η εφηβεία είχε ανέκαθεν σχέση με το σεξ.. 
[Επιμέλεια - Μετάφραση: Άλκηστη Γεωργίου ] Της Joanna Moorhead, από την Guardian. 

"Αγαπητά μου κορίτσια", έγραψε η μητέρα τεσσάρων, Kimberley Hall, στο blog της πριν από λίγες ημέρες. "Έχω κάποιες πληροφορίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν." 

Η ειρωνεία είναι ότι το ποστ της Hall φαίνεται να έχει μόλις και μετά βίας γίνει αντιληπτό από τις έφηβες φίλες των γιών της, στις οποίες και απευθύνεται - αλλά προκάλεσε τεράστια αναταραχή στους γονείς ολόκληρου του κόσμου. 

Συνήθως , αυτή η Τεξανή μαμά και blogger παίρνει ένα ή δύο - το πολύ, σχόλια στα ποστ της : Αυτό το ποστ όμως έχει ήδη γίνει viral, πυροδοτώντας μια μεγάλη on line συζήτηση σχετικά με την σεξουαλική πρόκληση, που σύμφωνα με την Hall, αποπνέουν οι selfies που πόσταραν κάποιες έφηβες στο Facebook των γιών της. 

Οι εικόνες που έχει δει , λέει η Hall , δείχνουν έφηβες με τις πιτζάμες τους , να μη φοράνε τα σουτιέν τους , ή φορώντας μόνο μια πετσέτα . Και «Δεν μπορώ παρά να μην παρατηρήσω τις Οσκαρικές πόζες με τις λυγισμένες μέσες και τα ντεκολτέ» , εξηγεί. 

Συνεχίζει λέγοντας- με εκείνον τον επικριτικό τόνο που υιοθετούν συχνά οι γονείς – και τα παιδιά μισούν: «Kρίμα - θα πρέπει όμως να μπλοκάρουμε τις αναρτήσεις σας », επειδή «όταν ένας άνδρας σε βλέπει σε μια ημίγυμνη φωτογραφία, δεν μπορεί γρήγορα να σε.. ξε-δει». 

«Δεν θα θέλατε τα αγόρια μας να σας σκέφτονται με αυτό το σεξουαλικό τρόπο και μόνον , έτσι δεν είναι;» 

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το ποστ αυτό δημιούργησε τόση ένταση. 

Μερικά από τα σχόλια - ως επί το πλείστον σχόλια που έρχονται από άλλες μητέρες αγοριών, και φίλες της Hall από την Ευαγγελική Εκκλησία της περιοχής τους - είναι υποστηρικτικά. 

Η πλειοψηφία, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο , ιδιαίτερα των μητέρων έφηβων κοριτσιών – όπως εγώ, εξοργίστηκε με την ανάρτηση της.

Είναι δυνατόν να μιλάει σοβαρά; Νομίζει, στα αλήθεια, ότι κάποια.. 'ξεδιάντροπα' κορίτσια διαφθείρουν τα αγνά αγοράκια της ; Θεωρεί, πραγματικά, ότι τα αγόρια της δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για τις.. κακές σκέψεις που κάνουν όταν βλέπουν τέτοιες φωτογραφίες, κι ότι τα κορίτσια είναι τα μόνα που φταίνε γι' αυτό;! 

Η αφέλεια της Hall φαίνεται κι απ' το γεγονός ότι γύρω από τα..σοφά της λόγια πόσταρε συχνά πυκνά στο blog της φωτογραφίες των γιών της, με μαγιό! Τώρα, και μετά την κατακραυγή για «διπλά-διαφορετικάά στάνταρτ» όσων αφορά τις κοριτσίστικες ημίγυμνες φωτογραφίες , και αυτές των αγοριών, τις έχει όλες αντικαταστήσει με φωτογραφίες όπου τα αγόρια της είναι πλήρως ντυμένα. Κατάντησε, έτσι, να δείχνει πολύ περισσότερο αφελής απ' τα κορίτσια που αρχικά προσπάθησε να σατιρίσει.. 

Αλλά αυτό που είναι περισσότερο αφελές απ' όλα, είναι ο ισχυρισμός της ότι πρόκειται να μπλοκάρει τις αναρτήσεις αυτών των.. ξεδιάντροπων κοριτσιών από τα κοινωνικά δίκτυα των γιών της! Λες και έχει τον τελευταίο λόγο. 

Όπως έχω υποστηρίξει και παλιότερα, άπαξ και τα παιδιά μας μπουν στην εφηβεία, κοροϊδεύουμε απλώς τους εαυτούς μας αν πιστεύουμε ότι έχουμε εξουσία πάνω στα κοινωνικά τους δίκτυα. Πάω στοίχημα πως αργά ή γρήγορα οι γιοί της Hall θα ανοίξουν νέους, κρυφούς αυτή τη φορά, λογαριασμούς στο Facebook, μακριά από το αδιάκριτο βλέμμα της μητέρας τους – αν δεν το έχουν ήδη κάνει. 

Θα έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι, ως μητέρα τεσσάρων νεαρών κοριτσιών, δεν υπήρξαν στιγμές που δεν με ανησυχούν οι φωτογραφίες που ποστάρουν στο ίντερνετ οι κόρες μου. 

Αλλά αυτό που προσπαθώ να μην ξεχνάω είναι το εξής: Η εφηβεία δεν είναι παρά μία διαρκής πρόκληση, ένας «αγώνας» για να σοκαριστούν οι ενήλικες, όλοι εμείς δηλαδή. Και η εφηβεία είχε ανέκαθεν να κάνει και με το σεξ, επίσης. Και σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού της σεξουαλικής έλξης παίζεται on line.. Δεν λέω ότι είναι καλό, και δεν λέω ότι είναι και κακό - αυτό που λέω είναι ότι πρόκειται για κάτι που κάναμε όλοι μας νεότεροι, απλώς με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Είναι πάντα η πιο εύκολη λύση στην ανατροφή των παιδιών, όπως και στη ζωή γενικότερα, να κατακρίνουμε ό, τι κάνουν λάθος οι άλλοι.. 

Το μήνυμα του Hall αποσκοπεί σαφώς και στις μητέρες των κοριτσιών, σαν κι εμένα. 

Λοιπόν, ορίστε η δική μου πρόταση κυρία Hall: 
Γιατί δεν δοκιμάζετε να επικεντρωθείτε στο μήνυμα που περνάτε στους γιούς σας, σχετικά με τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό προς τους υπόλοιπους, κι εγώ θα κάνω το ίδιο και με τα κορίτσια μου.

 Ας δώσουμε κι οι δυο στα παιδιά μας το μήνυμα ότι το να μεγαλώνουν σημαίνει ότι έχουν κι ευθύνες, και για όνομα του θεού, βρείτε κάτι καλύτερο να κάνετε τα βράδια σας αντί να χαζεύετε στο Facebook των γιών σας!

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου