Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Φως στα αίτια των επαναλαμβανόμενων αποβολών

Επιστήμονες του πεδίου αντιμετώπισης της υπογονιμότητας αναφέρουν ότι έκαναν ένα ζωτικής σημασίας βήμα στην κατανόηση του γιατί κάποιες γυναίκες εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Επιστημονική διαμάχη

Επί μακρόν υπήρχε διχογνωμία μεταξύ των ειδικών σχετικά με το αν η χορήγηση στεροειδών μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που αποτυγχάνουν επανειλημμένως να ολοκληρώσουν την κύησή τους.

Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ έδειξαν πώς τα χαμηλά επίπεδα στεροειδών οδηγούν σε κάποιες περιπτώσεις σε αποβολή. Με βάση αυτή τη νέα γνώση οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα μπορούν πλέον να εντοπίζονται οι γυναίκες που είναι κατάλληλες για θεραπεία με στεροειδή και τελικώς να λαμβάνουν τη θεραπεία μόνο οι έγκυοι που τη χρειάζονται (καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα στεροειδή μπορούν αντιθέτως να «ωθήσουν» στην αποβολή).

Περισσότερες από μια στις επτά κυήσεις καταλήγει σε αποβολή ενώ το ποσοστό επαναλαμβανόμενων αποβολών είναι περίπου της τάξεως του 1%.

Η επικεφαλής της νέας μελέτης, καθηγήτρια Σιόμπχαν Κένμπι ανέφερε ότι οι επαναλαμβανόμενες αποβολές προκαλούν ισχυρό ψυχολογικό στρες και άγχος στις γυναίκες. Η συμβουλή που συνήθως δίνεται στις γυναίκες αυτές είναι, σε περίπτωση που τα τεστ αίματος δεν δείξουν κάποιο συγκεκριμένο αίτιο για τις αποβολές, να μην υποβάλλονται σε καμία θεραπεία.

Τα κύτταρα «φυσικοί φονείς» στο επίκεντρο

Η επιστημονική διαμάχη σχετικά με τα αίτια των επαναλαμβανόμενων αποβολών έχει επικεντρωθεί σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται φυσικοί φονείς (Natural Killer cells, NK). Τα κύτταρα ΝΚ εντοπίζονται σε υψηλότερα επίπεδα στη μήτρα κάποιων γυναικών που αποβάλλουν.

Με βάση αυτήν την παρατήρηση κάποιοι ειδικοί υποστήριζαν ότι τα στεροειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις συγκεκριμένες γυναίκες – παρά ταύτα δεν ήταν σαφές πώς τα κύτταρα ΝΚ μπορούν να προκαλέσουν αποβολή καθώς ήταν επίσης γνωστό πως είναι σημαντικά για την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Η θεωρία αυτή δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές. Τώρα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism» σημειώνουν πως τα κύτταρα ΝΚ αποτελούν μόνο έναν δείκτη μιας πιο σοβαρής κατάστασης που λαμβάνει χώρα στην εσωτερική «φόδρα» της μήτρας.

Το ντόμινο που οδηγεί στην αποβολή

Πειράματα μαρτυρούν ότι τα χαμηλά επίπεδα στεροειδών κάνουν τη μήτρα λιγότερο «δεκτική» στο έμβρυο και δεν επιτρέπουν τη σωστή τροφοδοσία του με θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ΝΚ κυττάρων.

Η καθηγήτρια Κένμπι δήλωσε πως «αυτή η έρευνα είναι συναρπαστική καθώς μετά από χρόνια διαμάχης και αμφιβολίας φθάσαμε σε ένα σημαντικό επίτευγμα». Προσέθεσε ότι ως και μια στις τρεις γυναίκες εμφανίζει υψηλά επίπεδα φυσικών φονέων και ζήτησε τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών προκειμένου να αποδειχθεί αν τα στεροειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες αυτές.

Όχι στην «αυτο-θεραπεία»

Πάντως, έως ότου υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα, η ειδικός τόνισε πως οι γυναίκες δεν πρέπει να αγοράζουν μόνες τους στεροειδή προσπαθώντας να αυτό-θεραπευθούν, καθώς η μεγάλη λήψη στεροειδών μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε αποβολή. «Είναι πολύ σημαντικό να μην λαμβάνουν οι έγκυες με ιστορικό αποβολών στεροειδή από μόνες τους καθώς μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία εκείνη στην οποία τα στεροειδή δρουν βλαπτικά».

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου