Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η συμβολή του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού

Ο τρόπος με τον οποίον ο πατέρας εμπνέει εμπιστοσύνη δεν είναι τυποποιημένος. Οι στάσεις που παίρνει εκάστοτε ο πατέρας έχουν τη θέση τους κάθε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος

Το παιδί χρειάζεται έναν πατέρα που δέχεται τον ρόλο του. Η ανδρικότητα δεν μπορεί να αποκτηθεί με μια τυπική σειρά μαθημάτων. Μαθαίνεται κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής από έναν πατέρα που χρησιμεύει ως υπόδειγμα. Ο Φρόιντ είπε: «Δεν υπάρχει για την παιδική ηλικία τίποτα τόσο αναγκαίο, όσο η πατρική προστασία». Από τη νηπιακή του ηλικία, το παιδί, χρειάζεται να νιώθει έναν πατέρα που μπορεί να το προστατέψει από κίνδυνο. Τρεις περιοχές κινδύνων απαιτούν ιδιαιτέρως την κατευθυντήρια παρουσία του πατέρα. Το παιδί χρειάζεται προστασία εναντίον απειλών από τον εξωτερικό κόσμο, εναντίον φόβων από το εσωτερικό κόσμο, και εναντίον υπερβολικής προστασίας από τη μητέρα. 

Ο εξωτερικός κόσμος είναι επικίνδυνος τόπος για ένα μικρό παιδί. Απλώς, για να επιβιώσει, χρειάζεται προστασία εναντίον των κινδύνων από τα σύγχρονα μηχανήματα μέσα στο σπίτι και κατά των παλιού τύπου τρομοκρατών στη γειτονιά. Μεταξύ άλλων, πρέπει να μάθει να περνάει έναν δρόμο χωρίς να το πατήσει κανένα αυτοκίνητο, και να χρησιμοποιεί ηλεκτρικά μηχανήματα χωρίς να παθαίνει ηλεκτροπληξία. Το παιδί χρειάζεται, επίσης, τη βοήθεια του πατέρα για να καταπολεμήσει τις οργίλες επιθυμίες του και τις έντρομες φαντασίες του.

Το κάθε μικρό αγόρι θέλει τη μητέρα του ολοκληρωτικά για τον εαυτό του. Επειδή δεν ανέχεται αντιζήλους, απομακρύνεται ψυχικά από τον πατέρα του και από τα αδέλφια του και ζει μέσα στα φανταστικά του όνειρα.

Οι φαντασίες
Οι φαντασίες μπορεί να είναι άγριες και τα όνειρα να γυρίσουν σε εφιάλτες. Επειδή ακόμα δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις επιθυμίες από τις πράξεις, το παιδί γίνεται απελπιστικά τρομαγμένο. Δεν έχει τρόπο να μάθει ότι οι σκέψεις του πατέρα έχουν διπλό ρόλο: να ατενίσει με συμπάθεια τη στενοχώρια, τη μανία, και το φόβο του παιδιού, και συγχρόνως με σιωπηλή δύναμη, να του μεταδώσει το καθησυχαστικό μήνυμα, «Μη στενοχωριέσαι, παιδί μου, δεν θα σε αφήσω να εκτελέσεις τις τρομερές σου επιθυμίες». Μερικοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προστατεύσουν το παιδί από τις αιμομικτικές και καταστρεπτικές φαντασίες του. Σε μερικά σπίτια, η κρεβατοκάμαρα των γονέων μπορεί να δέχεται την εισβολή των παιδιών σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Σε άλλα σπίτια, τα παιδιά κακομεταχειρίζονται τη μητέρα τους με λόγια ή με έργα μπροστά στα μάτια ενός πολύ ανεκτικού πατέρα. Καλό είναι τέτοιες ενέργειες να μη γίνονται ανεκτές. Δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν αγωνία στο παιδί και άγχος στους γονείς.

Όπως ακριβώς πρέπει να προστατεύει τη μητέρα εναντίον ενός επιθετικού παιδιού, έτσι ο πατέρας πρέπει να προστατεύει το παιδί εναντίον μιας υπερβολικά προστατευτικής μητέρας. Αλλά σε μερικές μητέρες αρέσει να μεταχειρίζονται τα παιδιά τους σαν μωρά πολύ πέρα από τη νηπιακή ηλικία. Είναι έργο του πατέρα να δώσει στο παιδί αγάπη που είναι παραπάνω από απλώς προστατευτική, αλλά επίσης είναι απελευθερωτική. Ενώ η αγάπη της μητέρας δίνει στο παιδί να νιώσει ότι είναι αξιαγάπητο, η εμπιστοσύνη στον πατέρα λέει στο παιδί ότι είναι ικανό. Ένεκα της δικής τους λιγότερο περιορισμένης αγωγής, είναι ευκολότερο στους πατέρες παρά στις μητέρες να επιτρέπουν στα παιδιά να πειραματίζονται με ανεξαρτησία. Η διάθεση του πατέρα να δει και να επικυρώσει νέες ενέργειες του παιδιού, το ενθαρρύνει να μεγαλώνει χωρίς άσκοπο αίσθημα ενοχής. Ο τρόπος με τον οποίον ο πατέρας εμπνέει εμπιστοσύνη δεν είναι τυποποιημένος. Οι στάσεις που παίρνει εκάστοτε ο πατέρας έχουν τη θέση τους κάθε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Η επίδειξή τους δεν απαιτεί αναγκαστικά ειδικές ικανότητες στα αθλητικά ή συμμετοχή σε χόμπι. Απαιτεί την ικανότητα να νιώθει τις ανάγκες των παιδιών και τη διάθεση να χρησιμεύσει ως σταθερός οδηγός και φιλικός κηδεμόνας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Ειδικός Παιδαγωγός - Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή: SigmaLive 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου