Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με τις γνωματεύσεις ειδικής αγωγής & τους φορείς από τους οποίους θα εκδίδονται, σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΚΥΑ και όπως τροποποιήθηκε με την αριθ, ΕΜΠ5 ΦΕΚ 3054/18-11-2012, ορίζεται ότι σε περιπτώσεις παιδιών μέχρι και άνω των δέκα οκτώ (18) ετών χορηγούνται συνεδρίες ειδικής αγωγής με γνωμάτευση Δ/ντη κλινικής Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Κέντρων Παιδοψυχικής Υγεινής Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας – Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα δημόσια ή εποπτευόμενα από Δημόσιο Φορέα ειδικότητας (Παιδοψυχιάτρου, Ψυχιάτρου, Νευρολόγου, Αναπτυξιολόγου) ή νομίμου αναπληρωτή αυτού, ισχύος μέχρι και ενός (1) έτους, το ανώτερο.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3699/ΦΕΚ 199/Τ.Α./2-10-2008 «ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ορίζεται ότι μέσω των ΚΕΔΔΥ υλοποιούνται οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της οποίας (ΕΑΕ) αποκλειστικός εποπτεύον φορέας είναι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) και δεν χαρακτηρίζονται ως ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.
Συνεπώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου για τη χορήγηση της ειδικής αγωγής του άρθρου 17 του ΕΚΠΥ στα τέκνα των ασφαλισμένων, αποδέχεται ιατρικές γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τους φορείς που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και όχι αυτούς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη;
Ότι ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να κάνει δεκτές της συνεδρίες ειδικής αγωγής δεν κάνει δεκτή τη γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ αλλά χρειάζεται γνωμάτευση από φορέα της πρώτης παραγράφου (βλ. υπογραμμισμένα).
Πηγή: ΕΟΠΥΥ (24/09/2013) via noesi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου