Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Παράσταση (Τρίκαλα): «Μόλλυ Σουήνυ»

Η «Μόλλυ Σουήνυ» επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση.
Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΄΄Η ΤΡΙΚΚΗ"* και η θεατρική ομάδα "ΑΝΑΒΑΣΙΣ" προσκαλούν, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μμ, στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ όλους τους Τρικαλινούς να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση ΄΄ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΥ΄΄ του Μπράιαν Φρίελ, του μεγαλύτερου εν ζωή Ιρλανδού συγγραφέα. Η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε την άνοιξη στον Μύλο Ματσόπουλου από συμπολίτες συντελεστές και σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς την παρακολούθησε πλήθος τρικαλινών - και όχι μόνο.

«Από όλους τους σύγχρονους συγγραφείς, περισσότερο θαυμάζω τον Μπράιαν Φρίελ» έχει πει ο Βρετανός θεατράνθρωπος Πίτερ Μπρουκ, ενώ οι κριτικοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον σύγχρονο Τσέχωφ.

Ο Φρίελ γεννήθηκε το 1929 και έχει γράψει περίπου είκοσι έργα, τρία από τα οποία έχουν ανέβει και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), μεταξύ των οποίων και η «Μόλλυ Σουήνυ».

Το εν λόγω θεατρικό κείμενο πήρε για πρώτη φορά σάρκα και οστά στο θέατρο Γκέητ, στο Δουβλίνο, στις 9 Αυγούστου του 1994, σε σκηνοθεσία Μπράιαν Φρίελ και βραβεύτηκε επανειλημμένα στην Ευρώπη και στην Αμερική (Νέα Υόρκη) όπου παρουσιάστηκε το 1995. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο έργο, που πραγματεύεται τη σύγκρουση πραγματικότητας και ψευδαισθήσεων, αλλά και τη σχέση σωματικής αναπηρίας και ψυχικής πληρότητας.

«Στη Μόλλυ Σουήνυ, ένα τρυφερά σπαραχτικό δράμα, ο Φρίελ πραγματεύεται πραγματικά γεγονότα, έχοντας, όπως φαίνεται, εγκύψει με επιστημονική ευσυνειδησία σε όλες τις παραμέτρους που τα συνθέτουν. Η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το θέμα του έργου σχετίζεται άμεσα με την ιατρική επιστήμη, και μάλιστα σε έναν τομέα από τους πιο περίπλοκους. Πρόκειται για την τυφλότητα και τα περιθώρια της ίασής της ―αλλά αυτό αποτελεί μόνο μια αφετηρία, για να αγγίξει ο σπουδαίος, και άκρας ευαισθησίας, αυτός Ιρλανδός άλλα παράπλευρα θέματα, καθόλου οικεία σε μη ειδικούς αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα, όπως, ας πούμε: πόσο η στέρηση μιας βασικής αίσθησης σαν την όραση, καθιστά τη ζωή του “πάσχοντος” ατελή και πόσο μια παρόμοια έλλειψη αλλοιώνει τη σχέση του με το περιβάλλον και τους ανθρώπους· πόσο η θεραπεία της μπορεί αυτόματα να καταλήξει σε μια πληρέστερη κατάσταση επαφής με τον κόσμο και πόσο εφικτή είναι η διαδικασία της μετάβασης από τη μια κατάσταση στην άλλη· τέλος, με πόση γνώση και κατανόηση αντιμετωπίζουν τα άλλα πρόσωπα τον τυφλό, πριν και μετά την απόπειρα της θεραπείας.

Πολλές παρόμοιες απορίες λύνονται, αλλά με κατάληξη τσεχοφικά τραγική.
Τρία πρόσωπα που αντιμετωπίζουν και αναμεταδίδουν, με κάθε λεπτομέρεια, το γεγονός και τις επιπτώσεις του, το καθένα από τη δική του σκοπιά, συγκροτώντας τελικά μια πλήρη εικόνα του όλου δράματος».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – διασκευή: Βασίλης Νανάκης
Πρωταγωνιστούν: Αντονέλλα Χήρα, Σωτήρης Ζαχαρόπουλος και Βασίλης Νανάκης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανδρέας Τσέγας
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Εβελίνα Δασκαλοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αχιλλέας Τσιαμάντας
Φωτογραφίες: Γιώργος Κώτσης

‘’Η ΤΡΙΚΚΗ’’ ΦΙΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
των εκ του νομού Τρικάλων καταγόμενων και διαμενόντων στην Αττική 
Ετος ιδρύσεως 1952 

Πηγή: trikalaola

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου