Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πάρκινσον επί της οθόνης από τον Μάικλ Φοξ που πάσχει και ο ίδιος από την ασθένεια

Ενας ηθοποιός ο οποίος πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια κάνει μια τηλεοπτική σειρά όπου υποδύεται κάποιον που πάσχει από αυτή τη νόσο. Κίνηση ευαισθητοποίησης του κοινού ή εκμετάλλευση της κατάστασής του; Σε μια τηλεοπτική περίοδο που δείχνει βαρετή στην Αμερική, μια νέα σειρά, την προσεχή εβδομάδα, έρχεται να ταράξει τα νερά. Ο Μάικλ Φοξ που πάσχει από Πάρκινσον θα υποδυθεί έναν ήρωα με Πάρκινσον.

Το «Σόου του Μάικλ Τζ. Φοξ» είναι μια σειρά για έναν παρουσιαστή ειδήσεων, τον Μάικ Χένρι, που αποφασίζει να επιστρέψει στην τηλεόραση, παρά τον αγώνα του με τη νόσο του Πάρκινσον. Ο γνωστός πρωταγωνιστής είναι ένας αγαπημένος σταρ του Χόλιγουντ, που αποφάσισε να επιστρέψει στην τηλεόραση παρά την πολυετή μάχη του με τη νόσο. Η ασθένεια διαγνώσθηκε στον 51χρονο σήμερα Φοξ το 1991 και εκείνος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2000. 

Το δίκτυο NBC κέρδισε τον πόλεμο προσφορών για την παραγωγή της σειράς και δεσμεύθηκε ότι θα γυριστούν τουλάχιστον 22 επεισόδια πριν καν μεταδοθεί το πιλοτικό επεισόδιο.

Το χιούμορ θα αντλείται – τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο – κυρίως από τα προβλήματα που δημιουργεί η Νόσος του Πάρκινσον στην καθημερινότητα του πρωταγωνιστή: από τη δυσκολία του να χειριστεί το τηλέφωνο (αντί να τηλεφωνήσει στη γυναίκα του καλεί την Αστυνομία) μέχρι να σερβίρει το φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι («Θα μπορούσες να μη διεκδικήσεις την προσωπική σου νίκη τώρα; Λυσσάμε της πείνας», τον αποπαίρνει η τηλεοπτική του σύζυγος). Ολα αυτά ίσως ακούγονται ως εκμετάλλευση μιας βαριάς ασθένειας, όμως όσοι έχουν δει στιγμιότυπα επιμένουν ότι ο Φοξ τα κάνει να δείχνουν πιο γλυκά και ίσως πραγματικά αστεία. «Δεν κοροϊδεύω τον εαυτό μου», έγραψε ο ηθοποιός σε ένα tweet, «ούτε άλλους ανθρώπους με Πάρκινσον. Δεν κοροϊδεύω καν την ασθένεια. Απλώς δείχνω έναν τύπο που αντιμετωπίζει τη ζωή του με χιούμορ». 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Καναδά, ο Φοξ εμφανίσθηκε πρώτα σε μια καναδική σειρά με τίτλο «Εγώ και ο Λίο» στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Το αξιοπερίεργο είναι ότι και άλλοι τρεις συμπρωταγωνιστές του από εκείνη την σειρά διαγνώσθηκαν με Πάρκινσον.

Ο Φοξ έγινε γνωστός στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘80 με την τηλεοπτική σειρά «Οικογενειακοί δεσμοί» και αργότερα με το «Spin City». Κέρδισε συνολικά πέντε βραβεία Εμι και τέσσερις Χρυσές Σφαίρες. Το 1985 έγινε γνωστός παγκοσμίως πρωταγωνιστώντας στη σειρά ταινιών «Back to the Future», στην οποία υποδύθηκε έναν μαθητή γυμνασίου που ταξίδευε στον χρόνο. Η διάγνωση για το Πάρκινσον έγινε όταν ήταν 30 ετών. Συνέχισε να εργάζεται για το «Spin City», μια πολιτική σειρά προσπαθώντας να κρύψει τα όλο και πιο έντονα συμπτώματα που είχε, αλλά το 1998 αποκάλυψε την κατάστασή του στο κοινό και δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τη σειρά προκειμένου να επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το Πάρκινσον. 

Το 1999 επίτηδες δεν πήρε τα φάρμακά του πριν παρουσιαστεί μπροστά από υποεπιτροπή της Γερουσίας προκειμένου να ζητήσει περισσότερα ομοσπονδιακά κονδύλια στην έρευνα για την Πάρκινσον.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου