Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

To Στοιχειωμένο Σπίτι για παιδιά, μέσα στο Μουσείο!

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκιο παρουσιάζει μια καλοκαιρινή έκθεση για παιδιά -αλλά όχι μόνο για παιδιά- με τίτλο «Φαντάσματα, σώβρακα και αστέρια»! (Ghosts, Underpants and Stars) για την οποία η αρχιτεκτονική ομάδα TORAFU σχεδίασε ένα «στοιχειωμένο σπίτι». 

Το κόνσεπτ της έκθεσης προτρέπει τους νεαρούς επισκέπτες να «παραβιάσουν» τους κανόνες που παραδοσιακά έχει ένα μουσείο, όπως «μην τρέχετε», «μην αγγίζετε» ή «κάνετε ησυχία», επιτρέποντας τη συμπεριφορά αυτή στο συγκεκριμένο έκθεμα. 

Πηγή έμπνευσης ήταν οι φαινομενικά ατελείωτοι διάδρομοι και τα πορτρέτα ανθρώπων των οποίων το βλέμμα φαίνεται να ακολουθεί τον επισκέπτη όπου και αν βρίσκεται στο δωμάτιο-βασικά χαρακτηριστικά των περισσότερων μουσείων. Χαρακτηριστικά όμως που εύκολα μπορούν να τα μετατρέψουν σε μέρη κάπως απόκοσμα. Για να δημιουργήσουν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, οι TORAFU έθεσαν ως στόχο τους να μετατρέψουν τον εκθεσιακό χώρο σε μια τρομακτική αίθουσα με πορτρέτα. 

Με την πρώτη ματιά, οι πίνακες στους τοίχους φαίνονται απολύτως συνηθισμένοι, αλλά παράξενα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν, αφού το βλέμμα των προσώπων στους πίνακες… καρφώνει ξαφνικά τον επισκέπτη και τα πρόσωπα στα πορτρέτα αλλάζουν με μυστηριώδη τρόπο. Κρυμμένο πίσω από τους τοίχους είναι στην πραγματικότητα ένα δωμάτιο-παρασκήνιο από όπου οργανώνονται όλων των ειδών οι φάρσες προς τους ανυποψίαστους επισκέπτες. Οι μικροί επισκέπτες όμως μπορούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν ενεργά στο «στοιχειωμένο σπίτι» και να τρομάξουν λίγο τους άλλους επισκέπτες, παίζοντας το ρόλο του φαντάσματος και παράλληλα καλλιεργώντας τη φαντασία τους. 

Οι επισκέπτες κατά την έξοδό τους από το «Στοιχειωμένο Σπίτι» στον δρόμο προς τον επόμενο εκθεσιακό χώρο αντικρίζουν τοποθετημένα στη μια πλευρά μιας γέφυρας ειδικά τυπωμένα αυτοκόλλητα που μοιάζουν με μάτια - η γέφυρα μετονομάζεται σε «Γέφυρα με μάτια» τα οποία τους ακολουθούν, μεταφέροντας τη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα του «Στοιχειωμένου Σπιτιού» στο επόμενο δωμάτιο. 

Museum of Contemporary Art, Tokyo Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, 2013

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου