Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Θα δούμε και παιδιά στην εργασία

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος 
Το πρόβλημα της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη ήδη είναι σοβαρό, ενώ υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησής της σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την παιδική εργασία στην Ευρώπη ευρύτερα, κρούει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνεϊκς, υποδεικνύοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ραγδαίας αύξησης του αριθμού των παιδιών που οδηγούνται στην εργασία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, ο κ. Μούιζνεϊκς περιλαμβάνει την Κύπρο στις τέσσερις χώρες όπου αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Με αφορμή τούτο, η «Σ» αναζήτησε σχετικά στοιχεία, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, ενώ σε επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, εισέπραξε την εντύπωση πως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Όπως μεταδόθηκε χθες από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνεϊκς, σε παρέμβασή του, καταπιάστηκε με το πρόβλημα της παιδικής εργασίας που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί μία ζοφερή πραγματικότητα στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Επίτροπος, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη αποτελεί ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησής της σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο Επίτροπος αναφέρει ότι σήμερα, περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5 έως 14 ετών, εργάζονται σ’ όλον τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, η πραγματικότητα της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη είναι ζοφερή.

Η παιδική εργασία
Βάσει στοιχείων που αποκάλυψε ο κ. Μούιζνεϊκς, στη Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%. Στη Ρωσία εργάζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο παιδιά και στην Ιταλία εργάζεται το 5,2% των παιδιών κάτω των 16 ετών. Στη Βουλγαρία, ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες στις καπνοβιομηχανίες και στη Μολδαβία, οι διευθυντές των σχολείων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών έχουν υπογράψει συμβάσεις που απαιτούν από τους σπουδαστές να βοηθούν στη συγκομιδή.

Στερούνται παιδείας…
Με αφορμή αυτά, ο Επίτροπος Μούιζνεϊκς εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι τα παιδιά που αναγκάζονται να εργάζονται στερούνται της παιδείας και της εκπαίδευσης. «Η επιλογή της εκπαίδευσης σε βάρος της παιδικής εργασίας αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αναπτυχθεί μία χώρα», καταλήγει ο Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν στοιχεία
Πάντως, με αφορμή τις πιο πάνω αναφορές του κ. Μούιζνεϊκς, η «Σ» αναζήτησε στοιχεία σχετικά με την εργασία παιδιών, ωστόσο, κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο. Μάλιστα, σε στοιχεία που κατά καιρούς παρουσιάζει η Στατιστική Υπηρεσία δεν καταγράφονται οποιαδήποτε δεδομένα ή αριθμοί ή ποσοστά παιδιών που εργάζονται στη χώρα μας, αφού τα εν λόγω στοιχεία ξεκινούν από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, μια ηλικία που, όποιος την συμπληρώσει, θεωρείται ως εργατικό δυναμικό. Συνεπώς, οποιαδήποτε στοιχεία σε σχέση με απασχολούμενους σε μικρότερη ηλικία από αυτήν των 15 ετών δεν υπάρχουν. Σύμφωνα, όμως, με τελευταία στοιχεία της Στατιστικής κατά την έρευνα εργατικού δυναμικού, από τα 446.0999 άτομα άνω των δεκαπέντε ετών που αποτελούν το εργατικό δυναμικό, μόνο οι 375.392 απασχολούνταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Λ. Κουρσουμπά: «Όλα είναι πιθανά»
Με αφορμή τις επισημάνσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η «Σ» επικοινώνησε χθες με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ζητώντας τις απόψεις της επ’ αυτού του ανησυχητικού ενδεχομένου. Όπως μας δήλωσε, οποιοσδήποτε κίνδυνος για να οδηγηθούν παιδιά στην εργασία μπορεί να υπάρξει τώρα με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, αλλά στην Κύπρο, σημείωσε, «όπως αναφέρονται και στις Ετήσιες μου Εκθέσεις, υπάρχει μια καλή νομοθεσία, για προστασία των παιδιών. Μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία πέρσι έγιναν νέες ρυθμίσεις-κανονισμοί για περαιτέρω προστασία των παιδιών. Γενικά ο τομέας εργασίας ανήλικων παιδιών είναι ένας τομέας στον οποίο δεν έχουμε πρόβλημα, μιας και υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει την εργασία μέχρι κάποια ηλικία.

Για να ενισχύσουμε αυτήν τη νομοθεσία, επαναλαμβάνω, πριν από ενάμιση χρόνο είχαμε προτείνει κάποιους κανονισμούς και βελτίωσαν τα θέματα που αφορούν τους ελέγχους απασχόλησης παιδιών, ακόμη και σε απασχόληση που δεν θεωρείται ως εργασία», πρόσθεσε η κ. Κουρσουμπά. Η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, ωστόσο, δεν απέκλεισε τίποτα στη συνέχεια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλα πιθανά. «Μια οικογένεια, η οποία έχει πρόβλημα, δεν αποκλείεται να βάλει τα παιδιά της στην εργασία που δεν είναι για την ηλικία τους», σημείωσε, τονίζοντας, καταληκτικά, πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο για το εάν υπάρχουν παιδιά που εργάζονται.

Πηγή: SigmaLive 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου