Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο φαγητό των παιδιών μας
Ας μην ξεχνάμε ότι το στομαχάκι του παιδιού είναι πολύ μικρότερο από αυτό των ενηλίκων. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν παραλληλίζουμε τη μερίδα του παιδιού με τη δική μας
Από τη γέννηση, έως την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από τους γονείς τους και όσον αφορά στη διατροφή τους. Έτσι, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στη νηπιακή ηλικία συμβαδίζει με τις διατροφικές γνώσεις και διαθέσεις των γονέων τους. Το να μάθει ένα παιδί να επιλέγει υγιεινότερα σνακ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του οι οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς το «μάθημα». Οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις έρευνες που έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι επιρρεπή στο να αντιγράφουν ως επί το πλείστον τις κακές συνήθειες των γονιών τους.
Ώρα για φαντασία
Στη «μετάβαση» από τον θηλασμό στο κουταλάκι και το ποτήρι, το παιδί αρχίζει να εκφράζει τις προσωπικές του προτιμήσεις και δεν θα διστάσει να απλώσει το χέρι και να αρπάξει κάτι από αυτό που τρώνε δίπλα του. Ο ουρανίσκος του είναι πλέον έτοιμος να δεχτεί νέες γεύσεις και αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη στιγμή για να μάθει να τρέφεται σωστά. Και κάπου εδώ ξεκινάει το δικό μας έργο... Μαμάδες, ας αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη... Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο γεύμα και κυρίως στο σνακ που θα δώσουμε στο παιδί μας. Και δεν εννοώ να αφιερώσουμε χρόνο στο να «στολίσουμε» το πιάτο ή να κόψουμε το ψωμί ή το τυρί σε αστεία σχήματα, ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του παιδιού, αλλά να ασχοληθούμε με την ουσία του πιάτου που θα προσφέρουμε στο αγγελούδι μας, μιας και οι επιλογές μας θα το συνοδεύσουν σε όλη του τη ζωή.
Τουλάχιστον δύο σνακ
Στην πολύ σημαντική περίοδο της νηπιακής ηλικίας, όπου η ανάπτυξη (σωματική και νοητική) του παιδιού «τρέχει» με ταχύτητα φωτός, και οι ανάγκες του είναι ανάλογες της ταχύτητας αυτής, χρειάζεται τουλάχιστον δύο ενδιάμεσα σνακ μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Ως ειδικός, αλλά και κυρίως ως μητέρα, οι προτάσεις μου είναι οι εξής:
· Μια κρέμα ή ένα ρυζόγαλο φτιαγμένο με γάλα εβαπορέ ή γάλα σε σκόνη (αναλόγως ποιο γάλα πίνει το δικό σας παιδί), στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε δημητριακά ολικής άλεσης ή κινόα, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη και είναι πιο εύπεπτο από ό,τι το σιτάρι.
· Γιαούρτι με μαρμελάδα σπιτική (μιας και το μέλι αποφεύγεται συνήθως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα) ή αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες ή και κομμάτια από φρέσκα φρούτα και λίγη κανέλα.
· Μπισκότα ολικής αλέσεως ή μουστοκούλουρα ή ακόμα και κουλουράκια από πετιμέζι (αν σας το επιτρέψει ο παιδίατρός σας), τα οποία βάζοντάς τα σε κουπάτ, έχουμε πολλά και ωραία σχήματα. Λίγη άχνη ζάχαρη ή και κανέλα μπορούν να δώσουν μιαν άλλη νότα στα κουλουράκια μας και να πάρουν τη θέση της σοκολάτας. Ας μην ξεχνάμε ότι η σοκολάτα είναι από τα πρώτα τρόφιμα στη λίστα των αλλεργιών και καλό θα ήταν να την αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν.
· Μια αντιπρόταση για την μπισκοτόκρεμα του παιδιού μας είναι μια μικρή μπανάνα πολτοποιημένη με λίγο χυμό πορτοκαλιού και 2-3 μπισκότα ολικής αλέσεως.
· Χειροποίητες τραγανές μπουκίτσες δημητριακών για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα περιέχουν ξηρούς καρπούς που αποτελούν κίνδυνο για πνιγμό και αλλεργίες.
· Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, λίγο χυμό πορτοκαλιού ή ροδιού και κανέλα.
· Γρανίτα από φρεσκοστυμμένα φρούτα.
· Μπαστουνάκια από φρέσκα λαχανικά.
· Ζελέ που μπορούμε να φτιάξουμε με φύλλα ζελατίνης και φρούτα εποχής, πολύ εύκολα μόνες μας.
· 1 μικρό κομμάτι κέικ σπιτικό (κατά προτίμηση χωρίς αβγό).
· Αν το παιδί μας τρώει αβγό και τυροκομικά προϊόντα, μια άκρως θρεπτική πρόταση για το κολατσιό του είναι ένα κομμάτι πίτα με χόρτα ή και μυρωδικά εποχής και λίγη μυζήθρα ή ανθότυρο.
Χρήσιμες συμβουλές
1. Ας μην ξεχνάμε ότι το στομαχάκι του παιδιού είναι πολύ μικρότερο από αυτό των ενηλίκων. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν παραλληλίζουμε τη μερίδα του παιδιού με τη δική μας.
2. Η επιμονή δεν είναι καλός σύμμαχος στην προσπάθειά μας να ταΐσουμε το παιδί μας στην περίπτωση που δεν του αρέσει η επιλογή μας. Κάθε παιδί έχει δική του προσωπικότητα και θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ακριβώς έτσι.
3. Και καλύτερος «σύμβουλος» ας γίνει η δημιουργικότητά μας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γευμάτων του παιδιού μας.
ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πηγή: sigmaLive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου