Παλαιότερα η νοσηλεία παιδιών με σοβαρές ασθένειες σήμαινε τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πρωτοποριακά προγράμματα έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία έτσι ώστε οι μικροί ασθενείς να μη χάνουν την επαφή τους με το σχολείο, αλλά ταυτόχρονα να αποσπάται η προσοχή τους από την πάθησή τους.
Στο Ινστιτούτο Ογκολογίας, στο Πόρτο της Πορτογαλίας έχουν εισάγει την τέχνη όπως μουσική, θέατρο, αλλά και τις σχολικές δραστηριότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διδασκαλία αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία αφού τα πάντα πρέπει να είναι αποστειρωμένα. Τις περισσότερες φορές, οι καθηγητές επιθυμούν να μη γνωρίζουν την ασθένεια των μαθητών τους.
Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω skype.
Στη Χιλή, σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία διαδραματίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Καρολίνα Λάμπρα Ρικέλμε, η οποία ιδρύθηκε από τη μητέρα της Καρολίνα Ρικέλμε που έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Σοβαρή είναι όμως η προσπάθεια που γίνεται και στη Μεγάλη Βρετανίας. Ομάδα γιατρών δημιούργησε βιβλία και κόμικ με πρωταγωνιστές τους Medikids, πέντε υπερήρωες οι οποίοι εξηγούν στα παιδιά με απλό τρόπο λεπτομέρειες για την κάθε ασθένεια.
Ωστόσο, ο δρόμος γι‘αυτά τα παιδιά είναι δύσβατος και διδασκαλία τους συναισθηματικά σκληρή. Παρολαυτά, κάθε προσπάθεια είναι ένα ακόμη βήμα προς την καλύτερη ψυχολογία και την εξέλιξη των μικρών ασθενών.
Πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου