Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Διαγωνισμός επιχειρηματικής ιδέας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τον Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας που διοργανώνεται από το «Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαγωνισμός καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και δημιουργία νέων επιχειρήσεων».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φοιτητές και απόφοιτοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, μαθητές Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων καθώς και κάτοικοι των επτά Δήμων του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι έως 40 ετών.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης- Εθνική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση», και υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα, το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, το Γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ και το Δήμο Παύλου Μελά.

Στο διαγωνισμό θα διακριθούν δέκα (10) επιχειρηματικές ιδέες για τις οποίες θα υπάρξει κατάρτιση και καθοδήγηση, ενώ οι τρεις (3) καλύτερες ιδέες θα λάβουν ειδικά βραβεία.

Θεματικά πεδία
Αναζητούνται καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που εμπίπτουν στις κατηγορίες:
• Αγροτικός τομέας
• Βιομηχανία – Μεταποίηση
• Υπηρεσίες
• Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
• Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.α.


Στάδια διαγωνισμού
1Η ΦΑΣΗ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα γίνει η υποβολή των επιχειρηματικών προτάσεων μέσω online φόρμας η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου στη σελίδα του διαγωνισμού www.auth-idea.gr.
2Η ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ
Η επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει τις δέκα (10) καλύτερες προτάσεις οι οποίες θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Στη φάση αυτή θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια επιχειρηματικού σχεδιασμού, θα συναφθούν σχέσεις mentoring και θα καταρτιστούν ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια.
3η ΦΑΣΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ
Η επιτροπή του διαγωνισμού θα ξεχωρίσει τις καλύτερες ομάδες, οι οποίες θα κληθούν να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε επιτροπή ειδικών στο χώρο του επιχειρείν. Οι τρεις (3) καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες θα βραβευθούν από την Εθνική Τράπεζα και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, ενώ ο Δήμος Παύλου Μελά θα φιλοξενήσει σε θερμοκοιτίδα του Δήμου τις καλύτερες προτάσεις.

Κατάρτιση
Οι δέκα (10) ομάδες που θα διακριθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης που ενδεικτικά θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές:
1. Σχεδιασμός καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων
2. Εισαγωγή στη μεθοδολογία Lean Startup και Blue Ocean Strategy
3. Επιχειρηματικό σχέδιο
4. Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός
5. Εύρεση χρηματοδότησης (startup funding)
6. Τρόποι παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών (pitching)

Βραβεία
A’ Βραβείο
Συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας «iBank Καινοτομία & Τεχνολογία» και ένα tablet.
B’ Βραβείο
Συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας «iBank Καινοτομία & Τεχνολογία» και ένα tablet.
Γ’ Βραβείο
Δώρο του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ.
Δ’ Βραβείο

Σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά λήφθηκε μέριμνα, οι πέντε καλύτερες επιχειρηματικές δράσεις να φιλοξενηθούν σε θερμοκοιτίδα του Δήμου.
Επιπλέον, θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες που θα προκριθούν και συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού.

Πληροφορίες
2ο Περιφερειακό Γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ, 10:00 – 14:00 1ος όροφος Σχολής Νομικών, Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Γραφείο 114 , Τηλ. 2310 996647

Πηγή: diorismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου