Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

«Έξυπνες» πάνες που εξετάζουν τα ούρα των μωρών

Το άλλαγμα μίας πάνας, όσο δυσάρεστο και αν είναι σαν δραστηριότητα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί, με τη χρησιμότητά της να παύει να υφίσταται μετά. Ωστόσο η νεοϋορκέζικη startup Pixie Scientific φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό, δημιουργώντας ειδικές «έξυπνες» πάντες (Smart Diapers), οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να παρακολουθούν την υγεία ενός παιδιού, εξετάζοντας τα ούρα του. Χρησιμοποιώντας μία ειδική εφαρμογή για smartphone, ο χρήστης- γονιός σκανάρει το QR code στο μπροστινό μέρος της πάνας, όταν αυτή είναι βρεγμένη, και ξεκινά τη «διάγνωση».


Η εταιρεία απευθύνθηκε στη διαδικτυακή υπηρεσία συγκέντρωσης χρηματοδότησης, Indiegogo, για να συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο. Όπως αναφέρεται σχετικά εκεί, «τα νεφρά φιλτράρουν συγκεκριμένα διαλύματα από το αίμα στα ούρα. Λαμβάνοντας χρήσιμα δεδομένα από αυτά τα διαλύματα, καθώς και παρατηρώντας ενδείξεις βακτηριακής δραστηριότητας σε μία βρεγμένη Smart Diaper, αξιοποιούμε κάτι που κανονικά θα κατέληγε κατευθείαν στα σκουπίδια. Οι έξυπνες πάνες σας ενημερώνουν για περιστάσεις που απαιτούν άμεση προσοχή και παρακολουθούν την υγεία του παιδιού σας για μήνες, αναζητώντας αυτόματα ανερχόμενες τάσεις σε πολλαπλούς συνδυασμούς παραμέτρων».


Η χρήση της Smart Diaper είναι απλή: μία φορά την ημέρα, κατά το άλλαγμα της πάνας, ο γονιός απλά σκανάρει το μπροστινό τμήμα της πάνας με το κινητό που φέρει την εφαρμογή. Δεν χρειάζεται να περιμένει για τη συνέχεια, καθώς αρκεί να βάλει το κινητό πίσω στην τσέπη του και να αφήσει τους αλγορίθμους να αναλύσουν τα δεδομένα. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί της «έξυπνης πάνας», οι Smart Diapers δεν φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το ένστικτο μίας μητέρας, ή τις ολοκληρωμένες ιατρικές εξετάσεις, αλλά απλά να ενημερώνουν τους γονιούς για συμπτώματα που πιθανώς να προκύψουν, πριν αυτά κάνουν την εμφάνισή τους, ή να δίνουν ερμηνείες σε συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις Smart Diapers μπορούν να αποκαλύψουν προβλήματα όπως μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, αφυδάτωση, προβλήματα στα νεφρά και άλλα. Μέχρι τώρα, από το ποσό-στόχο των 225.000 δολαρίων έχουν συλλεχθεί τα 10.225, με 55 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου