Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Λίγες εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα για προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών

Στη... δίνη της διαθεσιμότητας μπαίνουν χιλιάδες υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα που μεγαλώνουν μόνοι, χωρίς σύζυγο, τα παιδιά τους. Η εξαίρεση από την ένταξη στη διαθεσιμότητα, παρά τα αντιθέτως εμφανιζόμενα ως πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου, δεν καλύπτει την προστασία μονογονεϊκών οικογενειών, παρά μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό τους.

Αν και η νομοθετική πρόβλεψη αφορά χήρες και ανύπαντρες μητέρες, δεν εξαιρούνται από το καθεστώς διαθεσιμότητας οι διαζευγμένες μητέρες, που έχουν τη γονική επιμέλεια, αλλά από κοινού με το σύζυγο έχουν τη γονική μέριμνα, ακόμα κι αν ο σύζυγος δεν τους δίνει διατροφή.

Πάνω σε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια (γονική επιμέλεια και γονική μέριμνα) με τη μεγάλη σημασία οι συντάκτες του πολυνομοσχεδίου φρόντισαν να διατυπώσουν τη ρύθμιση για τις εξαιρέσεις από την ένταξη στη διαθεσιμότητα, έτσι που να αφορά μικρό αριθμό εργαζομένων που ανήκουν στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παράγραφο 2 του άρθρου 90 αναφέρεται ότι εξαιρούνται και δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα «υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκεί κατ' αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ, όπως ισχύει».

Αυτό σημαίνει ότι η εξαίρεση για προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα παιδιά αφορά:
  • μόνο χήρους και χήρες
  • γονέα που του έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση, η γονική μέριμνα λόγω βαρύτατων παραπτωμάτων του άλλου γονέα
  • ανύπαντρες μητέρες των οποίων τα παιδιά δεν έχουν αναγνωρισθεί από τον άλλο γονέα
Με άλλα λόγια δεν αφορά την πλειονότητα των διαζευγμένων που έχουν τη γονική μέριμνα -ως είθισται- και οι δύο γονείς. Έτσι, με βάση τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου ένας γονέας διαζευγμένος μπορεί να μεγαλώνει τα παιδιά του έχοντας τη γονική επιμέλεια, να μην του δίνει διατροφή ο σύζυγος, να εξαρτάται από τον μισθό του αλλά, όταν καταργείται κλάδος, ειδικότητα ή θέση να τον εντάσσουν σε διαθεσιμότητα.

Κι όλα αυτά ενώ στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, σχετικά με το άρθρο 90, επισημαίνεται ότι στον νόμο προβλέπονται προνομιακές εξαιρέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου