Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Πρόσωπο: Μαρία Τοορπακάι

Οταν η Μαρία Τοορπακάι από το Πακιστάν έφτασε στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων, αποφάσισε πως τα κοριτσίστικα ρούχα που φορούσε δεν ήταν τα κατάλληλα γι' αυτήν. Ετσι, τα συγκέντρωσε και τα έκαψε. Ολα. Αφότου ο πατέρας της επέστρεψε στο σπίτι, βλέποντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δωμάτιό της αναρωτήθηκε αναφωνώντας: «Μα τι συνέβη εδώ; Πέρασε μήπως ο στρατός του Τζένγκις Χαν;». Από τότε και έπειτα το όνομα του μογγόλου στρατηλάτη έγινε το ψευδώνυμο της ατίθασης τετράχρονης, ενώ με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε στο επίσημο όνομά της πίσω από το οποίο θα έκρυβε τη γυναικεία φύση της για να καταφέρει να γίνει, μες στην καρδιά του υπερσυντηρητικού Πακιστάν, πρωταθλήτρια του σκουός. 

Σήμερα, η 23χρονη πλέον Μαρία ζει στο Τορόντο, μακριά από τον φόβο των Ταλιμπάν. «Το πρώτο μου άθλημα», ανέφερε η ίδια στη «Ρεπούμπλικα», «ήταν η άρση βαρών. Ξεκίνησα πριν φτάσω στην ηλικία των 10. Φυσικά, στην Πεσαβάρ δεν υπήρχε τμήμα κοριτσιών. Αντιθέτως, για τα κορίτσια των Παστούν η άθληση θεωρείται ατιμωτική». Η Μαρία όμως είχε έναν αναπάντεχο σύμμαχο, τον πατέρα της, ο οποίος αφότου της έκοψε τα μαλλιά και της αγόρασε αγορίστικα ρούχα, της ανακοίνωσε πως το νέο της όνομα είναι Τζένγκις Χαν. Χρησιμοποιώντας αυτό το πομπώδες ψευδώνυμο και παριστάνοντας το αγόρι, ο «Τζένγκις Χαν» στην ηλικία των 12 μόλις ετών ήταν ο δεύτερος καλύτερος αρσιβαρίστας κάτω των 18 ετών σ' ολόκληρο το Πακιστάν. Η Μαρία όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με το άθλημά της. Ωσπου μια ημέρα δοκίμασε ένα άθλημα το οποίο στο Πακιστάν ασκείται αποκλειστικά από την ελίτ της χώρας, το σκουός. «Ετρεξα στον πατέρα μου και του είπα πως αυτό είναι το άθλημα με το οποίο επιθυμώ να ασχοληθώ. Δίχως να δυσανασχετήσει και ακολουθώντας την ίδια στρατηγική του ψευδωνύμου και των ανδρικών ρούχων, κατάφερε να με εγγράψει στην Ακαδημία Σκουός της Πακιστανικής Αεροπορίας». Στην αρχή, το κόλπο δούλευε άψογα. Τα προβλήματα άρχισαν όταν ο επικεφαλής της σχολής ζήτησε το πιστοποιητικό γέννησης για την εγγραφή της σ' ένα τουρνουά - το οποίο φυσικά δεν υπήρχε. «Αναγκαστήκαμε να του πούμε την αλήθεια, αλλά εντελώς απροσδόκητα εκείνος δεν θύμωσε, μου δώρισε μια ρακέτα υπογεγραμμένη από τον Τζόναθον Πάουερ, το καναδό πρωταθλητή, και μου είπε πως θα μου επέτρεπε να συνεχίσω τις προπονήσεις», αναπολεί σήμερα η Μαρία.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ωστόσο, δεν έδειξαν όλοι την ανάλογη κατανόηση. Η δημοσιότητα που είχε πάρει η υπόθεσή της - το 2007 τιμήθηκε από τον τότε πρόεδρο του Πακιστάν Πέρβεζ Μουσαράφ - είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για εκείνη και οι Ταλιμπάν. «Ξεκίνησαν οι απειλές, μου έγραφαν πως αν συνέχιζα να αθλούμαι ενάντια στους άνδρες και ιδιαίτερα δίχως να είμαι καλυμμένη, οι συνέπειες για την οικογένειά μου θα ήταν τρομακτικές». Τρομοκρατημένη η Μαρία ξεκίνησε να προπονείται μόνη της και πάντα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Μην μπορώντας πλέον να αθληθεί στη χώρα της, άρχισε να γράφει σε όλες τις ακαδημίες σκουός του κόσμου, αλλά για χρόνια δεν της απαντούσε κανένας. 'Ως τη στιγμή που ο καναδός πρωταθλητής Τζόναθον Πάουερ της πρόσφερε μία θέση στην ακαδημία του στο Τορόντο. Δίχως δεύτερη σκέψη, η Μαρία εγκατέλειψε τη χώρα της με προορισμό τον Καναδά. Σήμερα, είναι νούμερο 1 στο Πακιστάν και νούμερο 54 στην παγκόσμια κατάταξη. Επόμενος στόχος της, να επιστρέψει στη χώρα της και να την αλλάξει προς το καλύτερο.

Αδίστακτοι
Σαν «Τζένγκις Χαν», η Μαρία είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να προπονηθεί και να συναγωνιστεί με τους καλύτερους νεαρούς αθλητές της χώρας στο σκουός, αλλά και να τους κερδίσει σχεδόν όλους. Οταν αποκαλύφτηκε η πραγματική ταυτότητά της, οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν τα πάντα για να την απομονώσουν. «Ηταν αδίστακτοι, ειδικά όσοι είχα καταφέρει να κερδίσω», ανέφερε η ίδια.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου