Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης για ένα διαφορετικό σκοπό

Την περασμένη εβδομάδα, αίσθηση δημιούργησε η είδηση ότι φοιτητής από το Πανεπιστήμιο του Texas, κατάφερε να εκπυρσοκροτήσει όπλο το οποίο κατασκεύασε αποκλειστικά με ένα 3D εκτυπωτή.

Την ίδια ώρα όμως, μια άλλη είδηση που αφορά πάλι δημιουργία με 3D εκτυπωτή, δείχνει την άλλη όψη της τεχνολογίας.


Ο Richard Van As, ξυλουργός από το Johannesburg σε συνεργασία με τον Ivan Owen, σχεδιαστή από το Seattle, κατάφεραν να δημιουργήσουν το Robohand, ένα προσθετικό χέρι του οποίου το κόστος είναι έως και 100 φορές μικρότερο από το κόστος μιας “παραδοσιακής” λύσης.

Η ιστορία της δημιουργίας του Robohand έχει ενδιαφέρον αφού σκοπός του όλου σχεδίου δεν περιλάμβανε την ευρεία κυκλοφορία του αλλά δημιουργήθηκε για καθαρά προσωπικούς λόγους από τη στιγμή που ο Van As έχασε τέσσερα από τα δάκτυλα του σε ατύχημα στο ξυλουργείο.

Ανακαλύπτοντας ένα video το οποίο είχε δημιουργήσει ο Ivan Owen παρουσιάζοντας ένα ρομποτικό χέρι το οποίο είχε δημιουργήσει, ο Van As ήρθε σε επικοινωνία μαζί του μέσω Internet αποφασίζοντας να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός προσθετικού άκρου. Έχοντας εξοπλιστεί και οι δύο με έναν 3D εκτυπωτή, ξεκίνησαν τη δημιουργία σερί πρωτοτύπων τα οποία σχεδίαζε ο Owen στο Seattle και μέσω email τα έστελνε στον Van As στη Νότια Αφρική ο οποίος τα εκτύπωνε, τα δοκίμαζε και έστελνε στη συνέχεια τις παρατηρήσεις του.

Το τελικό αποτέλεσμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών γονέων που τα παιδιά τους αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα αφού το κόστος των $150 για τη δημιουργία του Robohand ήταν πολύ πιο προσιτό από τις λύσεις του εμπορίου. Στη συνέχεια οι δύο συνεργάτες δημοσίευσαν δωρεάν στο Internet τα σχέδια του Robohand, ως open source project.

Την όλη τους προσπάθεια προωθεί η εταιρεία MakerBot που κατασκευάζει 3D εκτυπωτές ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη καμπάνια για τη συλλογή χρημάτων ώστε να κατασκευαστούν και να διατεθούν Robohands σε όσα παιδιά ή ενήλικες έχουν γεννηθεί χωρίς δάκτυλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου