Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οι κινέζοι πρέπει -διά νόμου- «να βλέπουν συχνά» τους γέρους γονείς τους

Με πρόστιμα ακόμη και με φυλάκιση απειλούνται κινέζοι που δεν επισκέπτονται συχνά τους ηλικιωμένους γονείς τους, σύμφωνα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με Νόμο για τα Δικαιώματα των Ηλικιωμένων, τα ενήλικα παιδιά πρέπει να φροντίζουν τις πνευματικές ανάγκες των γονέων τους και μην εγκαταλείπουν ή αποφεύγουν τους ηλικιωμένους.

Πάντως δεν γίνονται συστάσεις για το πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επισκέψεις. Ο νόμος λέει απλώς «συχνά». 

Παρά τις μάλλον καλές προθέσεις που έχει ο νομοθέτης, η προσπάθεια αντιμετωπίζεται με ειρωνεία από πολλούς κινέζους, που αναρωτιούνται στα κοινωνικά δίκτυα πώς θα εφαρμοστεί.

Κινέζος δικηγόρος υποστηρίζει από την πλευρά του μιλώντας στο BBC ότι η εφαρμογή είναι δύσκολη, αλλά όχι απίθανη. Αν η περίπτωση παραμέλησης φτάσει σε δικαστήριο και αν δεν υπάρξει διακανονισμός, ο δικαστής μπορεί πλέον να ζητήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων.

Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής και εργασίας για πολλούς νέους κινέζους έχουν αφήσει παραμελημένους εκατομμύρια ηλικιωμένους, τους οποίους δεν προλαβαίνουν να δουν τα παιδιά τους.

Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο μέλλον: Το 2010 οι άνω των 60 ετών ήταν 178 εκατομμύρια και το 2030 θα έχουν διπλασιαστεί.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου