Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η σειρά με την οποία γεννιέται ένα παιδί στην οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, αλλά και στην υγεία του, ενώ, όπως αποδεικνύεται επηρεάζει ακόμη και την επαγγελματική του πορεία.
Το φαινόμενο «πρώτο παιδί»
Η πλειονότητα των νικητών του βραβείου Νομπέλ είναι πρωτότοκα παιδιά, ενώ στα διάσημα πρώτα παιδιά συγκαταλέγονται τόσο η Βασίλισσα Ελισάβετ όσο και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ερευνα που διεξήχθη στη Νορβηγία απέδειξε ότι τα παιδιά που έρχονται πρώτα στην οικογένεια είναι γενικά πιο έξυπνα από τα μικρότερα αδέλφια τους, αλλά και πιο επιτυχημένα. Ερευνα του 2010 κατέγραψε ότι το 43% όσων κατέχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο εταιρειών είναι πρωτότοκα παιδιά, ενώ αντίθετα μόλις 23% είναι τα μικρότερα αδέλφια στην οικογένεια.
Η σειρά γέννησης επηρεάζει, όμως, και την υγεία. Ερευνα ανέδειξε ότι οι πρωτότοκοι άνδρες παθαίνουν συχνότερα καρκίνο των όρχεων απ' ό,τι τα μικρότερα αδέλφια τους. Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράντεϊς στη Μασαχουσέτη έδειξε ότι το να έχει κανείς μικρότερο αδελφό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 3% έως 5,9%, ενώ εάν έχει μικρότερη αδελφή η αύξηση είναι κατά 3,8%.
Τα παιδιά-σάντουιτς
Τα μεσαία παιδιά, όπως αποδεικνύουν έρευνες εμφανίζουν συχνά συμπτώματα κατάθλιψης: Τα μεγάλα αδέλφια παίρνουν όλη τη δόξα και την προσοχή, τα μικρότερα συγχωρούνται πολύ εύκολα για τις αταξίες, ενώ τα μεσαία αγωνίζονται να κερδίσουν λίγη από την προσοχή των γονιών τους. Μάλιστα, έρευνα διαπιστώνει ότι οι γονείς περνούν 10% λιγότερο χρόνο με τα μεσαία παιδιά και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα γι' αυτά, κάτι που μπορεί να τα κάνει να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Ωστόσο, άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι τα μεσαία παιδιά... αποταμιεύουν περισσότερο. Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι 65% των μεσαίων παιδιών βάζουν χρήματα στην άκρη, ενώ συνήθως γίνονται πολύ πετυχημένοι επιχειρηματίες. Κι αυτό γιατί, εξηγούν οι ειδικοί, η σειρά γέννησής τους τους μαθαίνει να περιμένουν με υπομονή την προσοχή των γονέων, κάτι που τους γεμίζει με μεγάλα αποθέματα επιμονής.
Οι βενιαµίν
Τα μικρότερα παιδιά των οικογενειών μένουν πάντα τα... μικρά της οικογένειας κάτι το οποίο δεν αποδεικνύεται και ιδιαίτερα καλό καθώς είναι τα παιδιά που πολλές φορές δεν τα παίρνουν σοβαρά, τους φέρονται με επιείκεια και υπερπροστατευτισμό κάτι το οποίο έχει ως συνέπεια στις ενήλικες σχέσεις τους να απαιτούν την ίδια επιείκεια και φροντίδα.
Πάντως το να είσαι ο... βενιαμίν της οικογένειας αποδεικνύεται «επικίνδυνο», καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γονείς συχνά ξεχνούν να τα εμβολιάσουν, ενώ το γεγονός ότι τα τελευταία παιδιά είναι συνήθως πιο «ριψοκίνδυνα» τα οδηγεί συχνά στο νοσοκομείο.
Πηγή: iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου